NoPalm Ingredients

Food People Lars Hanghout

'Palmolie' uit reststromen circulair en betaalbaar

28 Februari 2023 - Linda van Eekeres

NoPalm Ingredients brouwt uit reststromen olie met dezelfde eigenschappen als palmolie. Die kan als grondstof gebruikt worden in alle voedingsmiddelen en verzorgingsproducten waar nu ook palmolie in zit. Simpel gezegd maken ze oliehoudende gisten door reststromen, zoals aardappelschillen en suikerbietenloof, te fermenteren en halen tenslotte die olie uit de cellichamen van die gisten.

Een jaar geleden haalde de startup €1 miljoen op om het productieproces door te ontwikkelen en sleepte sindsdien diverse prijzen in de wacht, zoals de FoodHack Pitch Competition en de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Hoe staat het nu met het circulaire initiatief? Dat vragen we aan medeoprichter Lars Langhout.

Je bent samen met Jeroen Hugenholtz NoPalm Ingredients begonnen. Hoe hebben jullie elkaar hierin gevonden?
"Jeroen is fermentatiedeskundige en was verbonden aan het onderzoekscentrum van de Wageningen Universiteit. Hij had een leuke proef gedaan waarbij hij van microbiële olie mayonaise had gemaakt. Dat bleef maar in mijn hoofd zitten, ik vond het mega-interessant en dacht: ik moet hem gewoon een bericht sturen. Jeroen gaf aan dat er veel bedrijven geïnteresseerd waren, maar dat er niemand was die op schaal produceert. Waarom doen wij het dan niet, reageerde ik. Ik heb een business achtergrond en Jeroen is wetenschapper, dus we zijn daarin complementair. We zijn geld gaan ophalen en in januari 2022 hadden we een miljoen, en de eerste persoon in dienst. Inmiddels zijn dat er elf. In de tussentijd hebben we ook nog aanvullende subsidies gekregen."

De door NoPalm Ingredients gebrouwen olie heeft dezelfde eigenschappen als palmolie. Foto: NoPalm Ingredients

Er bestaat toch ook gecertificeerde duurzame palmolie. Is er behoefte aan dit alternatief?
"Als je kijkt hoe de wereldbevolking in de toekomst toeneemt, dan zie je dat gecertificeerde duurzame palmolie niet aan de vraag kan voldoen. En qua CO2-uitstoot is dit ook veel duurzamer."

Zijn er ook producten waarin palmolie essentieel blijft?
"In principe kunnen we alles namaken, het ene vergt alleen meer ontwikkeling dan het andere."

Een jaar geleden hebben jullie €1 miljoen opgehaald. Hoe staat het nu met het productieproces?
"We zijn begonnen op 5 milliliter-schaal en sinds oktober kunnen we 2.000 liter per batch produceren. We kunnen nu met zekerheid zeggen dat het op industriële schaal werkt. Anderen maken palmoliealternatieven op basis van glucose, die zijn daar gemiddeld zeven jaar mee bezig geweest. Wij zijn de enige die palmolie maken uit reststromen."

Produceren jullie al voor de markt?
"We hebben zelf nu geen productielocatie. We zitten echt in de R&D-fase. Fermentatie is best een bekend oud proces, maar met afvalstromen is het complexer, want je hebt steeds net weer andere condities. De volgende stap is een pilotplant. We werken met allerhande afvalstromen en produceren nu extern. Als je extern laat produceren ben je ontzettend veel geld kwijt, ze zitten maanden volgeboekt en het gaat ook niet altijd goed. De komende twee jaar willen we genoeg verkooporders binnenhalen om een eigen commerciële fabriek te beginnen. In een nieuwe financieringsronde richten we ons op het ophalen van €17 miljoen voor deze fase. Over een jaar of drie verwachten we commercieel te kunnen produceren. Kleinere volumes al eerder. Nu kunnen we al op kleine schaal tot 400 liter zelf produceren."

Hebben jullie al klanten?
"We hebben betaalde klanten die met ons de pilot doen. Hun reststromen maken we tot oliën en vetten die zij weer kunnen gebruiken. Er zijn heel veel partijen die op de deur bonken, van kleine tot wereldwijde spelers. Onlangs zijn we een samenwerking aangegaan met Colgate-Palmolive, vooral voor personal care producten. Palmolie zit in heel veel producten, zowel food als non-food, zelfs in kaarsen."

NoPalm Ingredients kan momenteel op kleine schaal  zelf produceren. De apparatuur lijkt op brouwerijapparatuur. Foto: NoPalm Ingredients

Er is 20 tot 40 kilo afvalstroom nodig voor 1 kilo eindproduct. Wie zijn de leveranciers van deze reststromen?
"Die komen uit de agrifood, zoals aardappelschillen. Ze kunnen zowel leverancier zijn als afnemer. In het laatste geval is het helemaal circulair. Wat na het proces overblijft is nog steeds geschikt als animal feed. 90% van wat we erin stoppen aan volume komt er weer uit als bijproduct. Het volume neemt iets af, maar onze gisten maken extra proteïne."

Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van het product lijkt mij ook de prijs. Is die concurrerend?
"We kunnen kostencompetitief zijn. Daar zijn twee redenen voor. We werken met afvalstromen en dat brengt relatief lage kosten met zich mee. Een deel van de afnemers kan zelf ook de grondstoffen leveren. Verder lijkt de apparatuur op brouwerijapparatuur. Vergeleken met bijvoorbeeld precisie fermentatie zijn de kosten per unit laag. Voordelen voor partijen die de olie kopen is ook dat ze niet kampen met wisselende prijzen op de wereldmarkt zoals bij palmolie."

Jullie staan nog aan het begin. Wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben met NoPalm Ingredients?
"Over vijf jaar hoop ik dat we één of meerdere fabrieken hebben, dat we zowel lange termijn supply- als klantenvraagcontracten hebben. Het voordeel is dat je het proces klein- en grootschalig kan toepassen. Dat betekent dat je het op allerlei locaties kan doen. Bedrijven kunnen daarvoor de circulaire technologie leasen of een joint venture aangaan waarbij wij de technologie en de mensen leveren. Ik verwacht ook dat wereldwijd het hele circulaire aspect meer omarmt gaat worden. Je ziet steeds meer richtlijnen richting zero waste, een ban op afvalimport; wat wij bieden is een goed antwoord. We geloven in een toekomst waarin geen afval meer bestaat."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Food People Eric Duijn

'Een goede slager biedt unieke producten'

Food People Rick Hageman

Mama’s Maaltijden hard op weg naar omzet 20 miljoen

Food People Ben Bekhuis

Heihoef wordt na 20 jaar eindelijk begrepen

Food People Guus Nelissen

'Sleutel tot duurzamer voedingspatroon is smaak'

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox