Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Europese eierproductie concurreert door tarieven

18 Januari 2023 - Matthijs Bremer

De eiersector van de EU is zonder handelsbarrières niet concurrerend, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR). Volgens onderzoekers van de universiteit maakt het verlagen van de importheffingen met 50% het al goedkoper om eierpoeder uit de Verenigde Staten en Oekraïne in te kopen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van kooieieren is in verschillende landen een stuk lager in de Europese Unie. Zo ligt gemiddelde eierprijs in de Verenigde Staten 21% lager dan in de EU. In Oekraïne is de prijs van kooieieren 19% lager. In Argentinië zijn eieren zo'n 14% goedkoper en in India is de eierprijs 15% lager. 

Importeren eierpoeder mogelijk interessant
De WUR presenteert een scenario waarbij de invoerheffingen van verschillende landen met 50% wordt verlaagd. Een dergelijk scenario zou volgens de universiteit namelijk bij het tekenen van nieuwe handelsverdragen kunnen ontstaan. In een dergelijk scenario wordt het vooral goedkoper om heeleipoeder buiten de Europese Unie in te kopen. Hoewel de prijs van hele eieren nog sterker verschilt, is de impact van het loslaten van de tarieven voor eipoeder groter. Eipoeder is namelijk makkelijker over grote afstanden te verschepen. 

De prijs van eipoeder ligt in de VS zo'n 19% lager dan in de EU. Oekraïns eipoeder is zo'n 17% goedkoper. In Argentinië is de eipoederprijs 12% lager en in India kost eipoeder zo'n 15% minder. Door deze prijsverschillen zou het binnen het scenario van de WUR rendabel worden om eierpoeder te importeren uit zowel de Verenigde Staten als Oekraïne. 

Daarnaast kunnen relatief kleine veranderingen van wisselkoersen de druk op de prijs van eipoeder in het scenario van de WUR flink verhogen. Als de waarde van de lokale munten van de onderzochte landen met 10% zouden dalen, zou de prijs van eipoeder uit India en Argentinië lager uitvallen dan de Europese prijs. 

Europese regels maken productie duur
De hoge kosten van de Europese eierproductie zijn hoofdzakelijk het gevolg van de strenge EU-wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, milieubescherming en voedselveiligheid. Volgens ramingen van de WUR verhoogt de Europese wetgeving de eierprijs met ongeveer 14%. Vooral de minimale grootte van Europese kooien zorgt volgens de universiteit voor een hogere eierprijs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden