Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs door besparingen op niveau van januari 2022

11 Januari 2023 - Matthijs Bremer

Met een notering van rond de €70 is de gasprijs op het niveau van voor de Oekraïne-oorlog. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat verwarming minder sterk hoeft te branden dan voorgaande jaren en door de grote productie van hernieuwbare energie is er op het moment weinig gas nodig om elektriciteit op te wekken. Toch blijft de gasmarkt behoorlijk gespannen. Het is namelijk maar de vraag of de EU de komende winters aan voldoende LNG weet te komen om de gasreserves te blijven vullen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een periode van stevige dalingen bleef de gasprijs deze week relatief stabiel. Op woensdag 4 januari stond de koers van de TTF op het laagste punt van de week, bij een stand van €65,02. Daarna schommelde de gasprijs ongeveer tussen de €70 en €75, met een hoogste prijs van €74,30. Op 11 januari kwam de prijs weer onder de €70 uit. Op het moment van schrijven (woensdagmiddag 11 januari) noteert de gasprijs €65,42.

Daarmee staat de gasprijs op hetzelfde niveau als in januari 2022. Het zachte weer blijft de belangrijkste oorzaak voor de lage gasprijs. Al sinds midden december is het een stuk warmer dan gemidddeld. Door het warme weer hoeven verwarmingen op het moment namelijk niet zo hard te werken. 

Naast lentetemperaturen zorgt ook de grote productie van groene stroom voor een lager gasverbruik. Omdat in verschillende Europese landen grote hoeveelheden windenergie werd opgewekt, was er deze week relatief weinig gas nodig voor de productie van stroom. In Nederland werd vorige week 47% van alle electriciteit uit hernieuwbare energie opgewekt. Daarvan was 37,8% uit vrijwel gratis zonne- en windenergie afkomstig. In dezelfde week werd slechts 35,6% van alle stroom door gascentrales opgewekt. Normaliter ligt dit percentage in Nederland rond de 50%. 

Door de lagere gasvraag van de afgelopen maanden zijn de Europese gasreserves nog altijd goed gevuld. Deze week fluctueerde de Europese vulgraden rond de 83%. De laatste vijf jaar waren deze gasreserves voor zo'n 70% gevuld. De Nederlandse gasvoorraad was op zaterdag 7 januari voor 77% gevuld. Daarmee ligt de vulgraad zo'n 3% hoger dan de target van de Gasunie van 74%.

Spanning niet van de markt
Ondanks al deze meevallers staat er nog altijd veel spanning op de gasmarkt. Om de prijspunt van voor de Oekraïneoorlog vast te houden zijn extreme besparingen nodig. Vorige week lag de vraag naar gas zelfs 45% lager dan in dezelfde week van 2021.

Zorgen over de middellange termijn blijven de gasmarkt domineren. Zo is het maar de vraag of extra import van LNG de lagere toevoer vanuit Rusland de komende winters al kunnen opvangen. De Europese Unie mist zo'n 150 miljard m3 aan Russisch gas. Noorwegen weet iets minder dan de helft van dit volume op te vangen. Voor een substantieel deel van haar gasvraag is de EU dus afhankelijk van LNG-importen.

Het is echter maar de vraag of de EU direct voldoende vloeibaar gas weet te importen. In 2022 werd er wereldwijd voor 105 miljard m3 aan langetermijncontracten voor LNG afgesloten. Daarvan heeft slechts 23% de bestemming Europa. Dat de EU tot nu toe aan grote hoeveelheden LNG kon komen, komt vooral door een lage vraag uit China. Door de lockdowns was de vraag naar vloeibaar gas in dat land namelijk veel lager dan voorgaande jaren. Nu China langzaam maar zeker heropent, wordt het een stuk moeilijker voor Europese lidstaten om aan grote hoeveelheden LNG te komen.

Als Europa de huidige grootschalige besparingen de komende jaren niet vol weet te houden, zou de import van LNG dus moeten verdriedubbelen om in de Europese gasvraag te kunnen voorzien. Al met al lijkt het verhogen van de importcapaciteit niet voldoende om in een dergelijke gasvraag te kunnen voorzien. Ook zal de internationale productie van vloeibaar gas flink moeten stijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden