Shutterstock

Analyse Energie

Den Haag komt met meer details energiesubsidie mkb

20 December 2022 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs is deze week ruimschoots gehalveerd. Vooral hogere temperaturen en een relatief grote productie van hernieuwbare energie duwen de prijs van stroom omlaag. Ondertussen bracht de regering gisteren (19 december) meer details over de Tegemoetkoming Energiekosten voor het midden en kleinbedrijf (TEK) naar buiten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs is deze week stevig gedaald. Op dinsdag 13 december noteerde de EPEX-spot €434,49 per megawattuur. Op woensdag 14 december steeg de prijs nog een beetje, naar €437,94. Daarna daalde de elektriciteitsprijs flink. Op maandag 19 december stond de elektriciteitsprijs op het laagste punt van de week, bij een stand van €194,63. Daarna steeg de elektriciteitsprijs lichtjes. Op dinsdag 20 december was de stroomprijs €199,63 per megawattuur.

Het is niet ongebruikelijk dat de elektriciteitsprijs aan het einde van de week daalt. In het weekend is de elektriciteitsvraag vanuit de industrie namelijk lager. Deze week was deze 'weekenddip' behoorlijk stevig en zelfs dinsdag stond de stroomprijs nog onder het niveau van zondag. De voornaamste reden voor dit lagere elektriciteitstarief is de hogere temperatuur. Met name de lagere gasprijs maakt stroom goedkoper, maar er is nog een reden dat de elektriciteitsprijs bij lage temperaturen stijgt. In verschillende Europese landen worden huizen namelijk elektrisch verwarmd, zoals in Frankrijk, waardoor de stroomvraag in koude periodes behoorlijk piekt. Door de lage benuttingsgraad van de Franse kerncentrales kocht Frankrijk de afgelopen weken veel stroom in uit andere Europese landen. Door de extra Franse elektriciteitsvraag moesten gascentrales in heel Europa harder werken, waardoor de elektriciteitsprijs steeg. Nu de temperatuur weer stijgt, vlakt deze de piek in het stroomverbruik en de stroomprijs weer af. 

Ook de extra opbrengsten uit groene energie duwen de elektriciteitsprijs omlaag. Tussen eind november en begin december steeg de elektriciteitsprijs ook omdat er minder elektriciteit uit hernieuwbare bronnen werd opgewekt. Deze week nam de productie van hernieuwbare energie sterk toe. Met name de grote productie van windenergie bracht de elektriciteitsprijs deze week naar beneden, omdat elektriciteit uit deze bron vrijwel gratis is.

Tegemoetkoming Energiekosten verder uitwerkt
Op de valreep van 2022 maakte de regering meer details over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) bekend. Bedrijven met maximaal 250 medewerkers kunnen een aanvraag voor de TEK indienen bij de RVO. Om ervoor te zorgen dat bedrijven snel geholpen kunnen worden, heeft de regering ervoor gekozen om uit te gaan van historische gegevens. De TEK wordt dus bepaald op basis van het verbruik van de afgelopen jaren. Daarnaast wordt er niet gerekend met een de actuele energieprijs, maar gaat de regering uit van een gemodelleerde prijs.  

Als de RVO de aanvraag van een bedrijf goedkeurt, krijgt de onderneming binnen een week 60% van de maximale subsidie. Daarna wordt de definitieve hoogte van de subsidie bepaald. Omdat veel aanvragen in korte tijd moet worden verwerkt, wordt de uitvoering voor het grootste deel geautomatiseerd.

Daarmee is de TEK overigens nog niet af. Het kabinet moet nog beoordelen of er extra voorwaarden aan de regeling worden gesteld. Zo overweegt de regering om een maximale omzetgroei of winst in te stellen. Daarnaast moet de regeling nog door de Europese Unie worden goedgekeurd.

Al in de tweede week van november maakte de regering de basiscriteria van de TEK bekend. Deze criteria blijven voor alsnog ongewijzigd. Om voor de regeling in aanmerking te komen moet een bedrijf minimaal 7% van zijn omzet aan energiekosten kwijt zijn. Voor 11 november werd de verbruiksgrens nog gesteld op 12,5%. Daarnaast moest een bedrijf minimaal 5.000 M3 gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit verbruiken. Maar inmiddels zijn de voorwaarden losgelaten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden