Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Ierland ziet kans in lagere rundvleesproductie EU

14 December 2022 - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs zal de Europese rundvleesprijs in 2023 verder toenemen, zo voorspelt de Ierse overheidsinstantie Teagasc. De aankomende inflatie is volgens de overheidsinstantie het gevolg van hogere voerkosten en lagere productie in de Europese Unie. Voor Ierland is de afname van de Europese veestapel vooral een kans omdat de rundvleesproductie van het land in 2023 toeneemt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als in de rest van Europa zijn de Ierse rundvleesprijzen in 2022 behoorlijk toegenomen. Dit is het directe resultaat van een hogere veeprijs. In Ierland steeg de prijs van slachtrunderen met 16%. De prijsstijging is net als in de rest van Europa het gevolg van hogere voer-, energie- en personeelskosten.  

Ierse rundvleesmarkt groeit
In 2023 zet de stijging van de rundvleesprijs volgens Teagasc door. De prijs van Ierse runderen neemt volgens de overheidsorganisatie met zo'n 4% toe. Ook dit jaar zorgt duurder veevoer weer voor opwaartse prijsdruk op de rundvleesmarkt. Extra voerkosten zullen veehouders namelijk aan hun afnemers doorberekenen, zo voorspelt de Teagasc.

Er is echter nog een prominentere reden voor de stijgende rundvleesprijs. De voornaamste reden voor de prijsstijging is volgens Teagasc een lager aanbod in de Europese Unie. De Europese veestapel zal komend jaar namelijk krimpen. Het beeld dat de Ierse overheidsinstantie schetst, wordt bevestigd door recente cijfers van de EU.

Voor Ierland is de krimpende Europese veestapel vooral een kans. In 2022 groeide de productie van Iers rundvlees al met 4% en ook volgend jaar valt de rundvleesproductie hoger uit. Hiermee kan het land in het gat springen dat verschillende lidstaten van de EU - zoals Duitsland en Nederland - met hun teruglopende productie achterlaten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden