Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Brazilië spekkoper van Chinees varkensvleestekort

13 December 2022 - Matthijs Bremer

De export van Braziliaans varkensvlees zat in november flink in de lift, zo blijkt uit cijfers van Braziliaanse vereniging voor dierlijke proteïne (ABPA). In de eerste helft van 2022 bleef de export van Braziliaans varkensvlees nog behoorlijk achter ten opzichte van 2021. Sinds de tweede helft van 2022 vertoont de export groei ten opzichte van vorig jaar en dat was in november niet anders. Vooral de explosieve groei van export naar China drijft de exportcijfers op.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Braziliaanse varkensvleesexport is in november flink gegroeid. Deze maand voerde het Zuid-Amerikaanse land 17,8% meer varkensvlees uit dan een jaar eerder. Het volume van de export bedroeg in november 93,4 ton varkensvlees. In 2021 was het exportvolume 79,3 ton. De waarde van de export groeide nog sterker, namelijk met 35,1%. In totaal exporteerde Brazilië in november dit jaar voor $230,5 miljoen aan varkensvlees. In 2021 was de waarde van de export $170,6 miljoen.

Export bleef eerste zes maanden achter
Deze groei is verre van exemplarisch voor de exportcijfers van heel 2022. In de maanden januari tot november lag het exportvolume 2,8% lager dan in de eerste elf maanden van 2021. Brazilië voerde in deze maanden 1.017 ton varkensvlees uit.  Een jaar eerder exporteerde de Braziliaanse varkensvleessector 1.047 miljoen ton varkensvlees. Ook de waarde van de export bleef de eerste elf maanden van 2022 achter bij het jaar ervoor. Dit jaar voerde het Zuid-Amerikaanse land voor $2,319 miljard aan varkensvlees uit. In 2021 bedroeg de waarde van de export $2,449 miljard, 5,3% meer dan in 2022.

De lagere opbrengsten over heel 2022 worden veroorzaakt door zwakkere exportcijfers in de eerste helft van het jaar. In de periode van juli tot en met november exporteerde Brazilië juist meer dan het jaar ervoor. Tijdens deze maanden voerde het land gemiddeld 101.400 ton varkensvlees per maand uit. In 2021 was het exportvolume nog gemiddeld 95.700 ton per maand.

Chinese vraag blijkt leidend
Vooral de groeiende vraag vanuit China jaagt de stijging van de export in deze periode aan. Vorig jaar was het Aziatische land namelijk nog zo goed als zelfvoorzienend. Door varkensvoertekorten is China op het moment echter niet in staat om in de behoefte van de bevolking te voorzien. Veel landen, waaronder de Verenigde Staten, profiteren van de sterke vraag uit het Aziatische land. Maar vooral Brazilië mag zichzelf spekkoper noemen. De export naar het Aziatische land steeg in november namelijk met 95% ten opzichte van 2021. Deze maand importeerde China 42.800 ton Braziliaans varkensvlees.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden