Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesprijs stagneert door lauwe kerstvraag

8 December 2022 - Matthijs Bremer

In tegenstelling tot vorige jaren zorgen de feestdagen dit jaar niet voor opwaartse druk op de rundvleesprijs. Dat prijzen wat achterblijven is vooral het resultaat van een groot aanbod. Over de rundvleesconsumptie bestaat een gemengd beeld. Supermarkten lijken vrij veel rundvlees te verkopen, maar door personeelstekorten en inflatie blijft de vraag uit de horeca achter.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de vijfde week op rij stagneert de prijs van rundvlees. Al sinds week 43 staat de rundvleesprijs op €4,97. Daarmee ligt de prijs onder het hoogtepunt van het jaar. Tussen week 16 en week 18 stond de notering voor U-kwaliteit rundvlees op €5,88. Toch is de prijs nog altijd een stuk hoger dan voorgaande jaren. Prijzen boven de €4,60 kwamen voor 2022 eigenlijk nooit voor. In 2021 schommelde de prijs voor kerst tussen de €4,58 en €4,63. In 2020 was de prijs van U-kwaliteit vlees rond deze tijd tussen de €3,13 en €3,23.

Over het algemeen is de consumptie van rundvlees in de supermarkt op niveau. Ondanks de hoge inflatie kopen consumenten nog altijd rundvlees voor kerst. Ingewijden op de markt geven aan dat de verkoop naar supermarkten goed loopt.

Over de prijsontwikkeling ontstaat een gemengd beeld. Sommige spelers op de markt zien stagnatie, maar volgens anderen zal de prijs van de organisatie 'Vee en Logistiek' door het hoge aanbod in week 49 met 10 cent dalen. Dat de rundvleesprijs niet stijgt komt vooral door een groot aanbod. De afgelopen 13 weken zijn constant meer dan 10.000 runderen geslacht. Vorige week nam het aantal geslachte runderen zelfs op 11.010 uit. De luxere onderdelen werden echter beperkt afgenomen. Het overaanbod van de afgelopen drie maanden vindt nu de feestdagen naderen langzaam maar zeker zijn weg naar consumenten. 

Minder rundvlees in de horeca
Binnen het luxere segment blijft de vraag achter en dat komt onder meer door ongunstige vooruitzichten voor de horeca. Volgens ingewijden kopen grossiers nog altijd minder rundvlees in dan normaal. Door personeelstekorten en de hoge inflatie zijn restaurants deze feestdagen namelijk minder druk dan andere jaren. Ook ambachtelijke slagers verkopen op het moment minder rundvlees. Langzaam maar zeker begint de hoge rundvleesprijs de consumptie dit binnen dit segment parten te spelen. Ossenhaas kan bij een erkende slager zomaar €75 per kilo kosten en dat is zelf rond kerst voor veel consumenten te duur.

Over de vraag of de kerstvraag binnen de luxere segmenten nog wel op gang komt, zijn ingewijden het niet eens. Volgens sommigen kunnen we reeds de conclusie trekken dat er dit jaar geen extra vraag ontstaat door kerst. Rundvlees moet namelijk drie tot vier weken rijpen om de smaak te optimaliseren. Vlees van runderen die de komende weken geslacht worden, ligt hierdoor niet voor kerst in de schappen. Anderen verachten dat groothandels de markt aftasten om verliezen te voorkomen. Zij voorspellen dat de Horeca en ambachtelijke slager net voor de kerst nog flink wat biefstukken inslaan. Als reactie hierop zullen groothandels net voor kerst op grote schaal extra vlees afnemen. Om op het laatste moment aan voldoende vlees te kunnen komen, wordt het vlees dit jaar waarschijnlijk korter gerijpt. De flexibelere inkoop van het vlees dreigt daardoor ten koste ten gaan van de kwaliteit.

Ook de vraag naar kalfsvlees blijft achter
Niet alleen luxe rundvlees verkoopt slechter dan gebruikelijk. Ook kalfsvlees lijkt deze feestdagen minder goed te verkopen. Volgens ingewijden in de markt is er op het moment zo weinig vraag dat zowel slachthuizen als kalverhouders op het moment een productiestop overwegen. Door het aanbod te verlagen hopen spelers op de kalvermarkt een betere prijs voor hun vlees te krijgen.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden