Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Britse export van rundvlees naar EU groeit weer

5 December 2022 - Matthijs Bremer

De rundvleesexport van het Verenigd Koninkrijk zit weer in de lift, zo schrijft het Britse LTO (AHDB) in een persbericht. Voornamelijk aantrekkende export richting de EU is verantwoordelijk voor de groei. De teruglopende export na de Brexit lijkt slechts een incident. Want inmiddels liggen de exportvolumes van Brits Rundvlees naar de Europese Unie boven het niveau van voor de Brexit en ook op het gebied van import blijft de EU de belangrijkste handelspartner.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de maanden van januari tot en met september exporteerde het Verenigde Koninkrijk 119.600 ton rundvlees. Daarmee ligt de export 23% hoger dan in de zelfde periode van vorig jaar. Door deze grote stijging ligt het exportvolume zelf hoger dan voor de Brexit. De export valt in deze periode namelijk 7% hoger uit dan tijdens de eerste negen maanden van 2020.

Groeiende export richting EU jaagt groei aan
De hogere exportcijfers lijken het directe gevolg van aantrekkende export naar de EU. Zo'n 81,3% van de gehele Britse rundvleesexport vond in 2022 zijn weg richting de EU. Het exportvolume bedroeg 97.200 ton, een stijging van 46%. Met name Ierland Frankrijk en Nederland namen veel Brits rundvlees af.

De exportcijfers van buiten de EU vertonen een gemengd beeld. Zo nam de export van rundvlees naar Hongkong met 5.000 ton af. De uitvoer naar de Filippijnen daalde met 3.400 ton. Ook de export naar de Verenigde Staten en Zuid-Afrika daalde licht. Ondertussen nam de export richting Japan toe met 1.400 ton. Daarnaast steeg de uitvoer richting Canada, China en Ghana licht.

De exportcijfers van specifieke productgroepen passen in het plaatje van meer uitvoer richting de EU. De export van vers rundvlees nam met 56% toe tot 54.100 ton. De export van ingevroren rundvlees nam ondertussen af tot 29.100 ton, een afname van 6%. Daarnaast voerde het Verenigd Koninkrijk 56% meer bewerkt rundvlees uit. De export van orgaanvlees daalde juist met 5%.  

Import van het VK
Ook voor import blijft de EU de belangrijkste handelspartners. Ongeveer 90% van alle rundvleesimport kwam in de eerste negen maanden van 2021 uit de EU. Het importvolume uit de EU bedroeg zo'n 200.000 ton rundvlees, 5% meer dan in 2021. Brazilië is de één na belangrijkste importpartner en nam 16.400 ton van de Britse invoer voor zijn rekening.

Nederland lijkt niet in staat om van de groeiende import te profiteren. Volgens de AHDB daalde de export van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk licht. Vooral Duitsland profiteert van de extra import en zag zijn rundvleesexport richting het VK met 9.000 ton oplopen. Ook de export vanuit Polen neemt met 1.900 ton flink toe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden