Shutterstock

Analyse Gas

Dalend kwik duwt de gasprijs omhoog

16 November 2022 - Matthijs Bremer

Voor het eerst in ongeveer een maand schommelen de koersen op de TTF weer wild heen en weer. Flinke temperatuurverschillen zorgen namelijk voor instabiliteit op de gasmarkt. Waarschijnlijk zal de gasprijs de komende tijd wat hoger uitvallen als gevolg van het koudere weer. Maar niet alleen het dalende kwik zorgt voor pieken in de gasprijs. Ook verstoringen van leveringen uit Noorwegen en de Verenigde Staten duwen de gasprijs omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al een week of drie schommelt de gasprijs tussen de €100 en €125. Opnieuw vielen de koersen op de TTF in dit patroon. Toch lijkt er iets veranderd. De koers van de TTF kampt namelijk met scherpere stijgingen en dalingen. Op donderdag 10 november kostte gas €113,45. Een dag later zakte de gasprijs naar €97,85, de laagste prijs van de week. Twee dagen later, op woensdag 15 november, topte de prijs op €123.

De prijsstijgingen van de afgelopen dagen zijn vooral het gevolg van kouder weer. Tot voor kort maakten we een zeer zachte herfst door. Omdat verwarmingen veelal uitblijven, bespaarden Europese landen recordvolumes aan gas. Zowel in oktober als begin november werd er zo'n 50% minder gas verbruikt dan in voorgaande jaren.

Eind deze week komt dit zwoele nazomerweer echter ten einde. Voor deze periode worden namelijk voor het eerst deze herfst atypisch lage temperaturen voorspeld. Dat de energieprijs snel weer richting de €100 beweegt, lijkt dan ook onwaarschijnlijk. Van paniek op de Europese gasmarkt is echter nog geen sprake. De vooruitzichten voor de lange termijn wijzen namelijk nog steeds op een zachte winter, zo melden verschillende wetenschappelijke instituten.

Verstoringen in de aanvoer
De hogere prijzen op de TTF zijn niet alleen aan de lagere temperaturen te wijten. Ook een aantal verstoringen van de toelevering verhogen de gasprijs. Zo kan Noorwegen, de grootste gasleverancier aan de Europese Unie, tijdelijk minder aardgas leveren. Een brand in de productiefaciliteiten van het aardgasveld gooide roet in het eten. De productieverstoring duurt naar alle waarschijnlijkheid van 14 tot 19 november.

Ook op het gebied van LNG gaat nog niet alles gesmeerd. Vloeibaar gas levert een steeds grotere bijdrage aan de Europese gasvoorziening. Sinds half oktober stokt de toevoer richting Europa echter. In eerste instantie was de verstoring een effect van de succesvolle Europese energiestrategie. De gasvoorraden zaten namelijk zo vol dat er op verschillende plekken geen LNG het gasnet op kon vloeien. Daarnaast bereikte de gasprijs zo'n laag punt, dat het voor leveranciers niet meer rendabel was om hun gas op de Europese markt af te zetten. Inmiddels zijn deze verstoringen ten einde.

Na een periode van stagnerende LNG-toevoer, importeren Europese landen weer vloeibaar gas om hun voorraden op peil te houden. Van een vlekkeloze herstart is alleen nog geen sprake. Het lukt de Verenigde Staten, Europa's belangrijkste handelspartner op het gebied van LNG, namelijk niet om bestaande toeleveringsproblemen op te lossen. Na een explosie in juli is de uitvoer vanuit de belangrijkste terminal van het land stil komen te liggen.

Vanuit deze locatie verscheept de VS normaal gesproken ongeveer 15% van hun LNG. Volgens de originele planning van de beheerder, Freeport LNG, zou de exporthaven medio november de exporten hervatten. Dinsdag 15 november maakte het bedrijf echter bekend dat de faciliteit voorlopig buiten werking blijft. Door deze tegenvaller is het bedrijf genoodzaakt verschillende gasleveringen aan Europese landen te staken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden