Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacao-oogst Ivoorkust begint, prijzen lager

14 November 2022 - Redactie Foodbusiness

Na een piek op woensdag stond de cacaoprijs afgelopen vrijdag uiteindelijk lager dan een week eerder. Belangrijke oorzaak voor de daling is het sterke Britse pond. Ook berichten dat het weer de cacao-oogst gunstig is gestemd, is op termijn goed voor inkopers.  De cacao-oogst in Ivoorkust is inmiddels begonnen.

Minder regen dan gemiddeld en voldoende zonneschijn in de meeste cacao-regio's in Ivoorkust is goed nieuws voor de oogst. Halverwege november begint in Ivoorkust het droge seizoen, dat tot maart duurt. Boeren die door Reuters zijn ondervraagd zijn blij met het weer. Er zit volgens hen voldoende vocht in de grond. Dit alles is goed nieuws voor de bomen die tussen februari en maart geoogst worden. Ook nu wordt er al cacao geoogst, die vroege oogst is van goede kwaliteit, meldt Reuters.

Staking en conflict
Een groot deel van vorige week zat de prijs door een aantal factoren in de lift. Zo was er een staking van havenwerkers in de haven van San Pedro in Ivoorkust. Deze dreigde over te waaien naar de andere havens van het land, wat de beschikbaarheid van cacao zou beperken. De staking heeft al impact op de hoeveelheid cacao die vanuit het binnenland de havens bereikt. Dinsdag werd bekend dat in de periode 1 oktober tot en met 6 november boeren 348.923 ton naar de havens van Ivoorkust hebben gestuurd. Dit is 22,7% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Inmiddels zijn de stakers weer aan het werk gegaan. Dat is goed nieuws voor de prijs, nu in een groot deel van het land de cacao geoogst wordt. 

Er is ook sprake van een conflict tussen de cacao-organisatie van Ivoorkust en belangrijke cacao-inkopers. Een prijspremie heeft cacao uit Ivoorkust minder competitief gemaakt waardoor er minder termijncontracten cacao worden verkocht. Om deze reden heeft de cacao-organisatie gedreigd de directe verkoop van boeren aan banden te leggen als de contractverkoop niet hervat wordt.

Ghana

Rabobank verlaagde afgelopen donderdag de verwachting van de Ghanese cacaoproductie van 800.000 ton naar 760.000 ton. De bank maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van kunstmest en chemicaliën, waardoor de cacao-opbrengst lager kan uitvallen.

Er is ook sprake van een uitbraak van de schimmelziekte 'black pod disease' in enkele West-Afrikaanse teeltregio's. Ook worstelen boeren met een tekort aan kunstmest en pesticiden. 

De cacaoprijs sloot vrijdag op £2.014 per ton, een week eerder was dat nog £2.040 per ton, een daling van 1,27%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden