FrieslandCampina

Nieuws Bedrijven

FrieslandCampina steekt in caseïnaten en stroom geld

6 Oktober 2022 - Redactie Foodbusiness

FrieslandCampina gaat investeren in twee vestigingen. In Veghel gaat het om vergroten van de productiecapaciteit van caseïnaten en in Leeuwarden om een nieuwe stoomvoorziening. De onderneming maakt niet bekend om welke bedrag en capaciteit het gaat.

FrieslandCampina wil de productie van caseïnaten vergroten om te voldoen aan de groeiende behoefte aan essentiële medische voeding. In Veghel produceert het bedrijf vanouds al caseïnaten en andere hoogwaardige ingrediënten.

Uitbreiding vergt koop ammoniakrechten
De caseïnaten die in Veghel worden geproduceerd hebben unieke kenmerken en kwaliteiten voor medische voeding, meldt het bedrijf.
Omdat het momenteel onmogelijk is om een caseïnaat met dezelfde kenmerken en kwaliteiten zonder ammoniakemissies te produceren, zal FrieslandCampina ongeveer 11 ton aan ammoniakrechten kopen. Daarvoor wordt 27 ton aan stikstofrechten van veehouders in de regio gekocht. Met die extra emissierechten blijft FrieslandCampina binnen de huidige vergunningsgrenzen. In de tussentijd blijft het bedrijf hard werken aan een duurzame oplossing om de ammoniakuitstoot in Veghel structureel te verlagen.

Nieuwe stoominstallatie
FrieslandCampina werkt ook op andere plaatsen aan verlaging van de uitstoot op zijn Nederlandse productielocaties. Zo investeert het in een nieuwe stoomvoorziening voor de fabriek in Leeuwarden. Die zal daardoor aanmerkelijk minder broeikasgassen en stikstof zal uitstoten.

De investering in deze voorziening is onderdeel van het klimaatplan van het bedrijf. Dit plan voorziet in een reductie van de broeikasgasuitstoot in productie en transport met 63% in 2030 ten opzichte van 2015. De stoomvoorziening is aan vervanging toe. Met een nieuwe, moderne installatie kan de uitstoot van broeikasgassen met 31 kiloton (ofwel zo'n 55 procent) omlaag. Daarnaast zal de jaarlijkse stikstofuitstoot met 18 ton (zo'n 53 procent) verlaagd kunnen worden. Naar verwachting is de nieuwe stoomvoorziening in 2024 volledig operationeel.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

Zijerveld kaas gaat verder onder de naam Velder

Achtergrond Ondernemen

FrieslandCampina heeft Friso gelukkig nog

Nieuws Jaarcijfers 2023

FrieslandCampina schrijft rode cijfers na moeilijk jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden