Albert Heijn

Nieuws Solidariteit

Biologisch keurmerk makkelijker te krijgen

23 Juni 2022

Henk Staghouwer (ChristenUnie), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de certificering voor onverpakte biologische producten in de supermarkt vereenvoudigen. Momenteel is het nog zo dat de gehele keten van producent naar verkoper gecertificeerd moet zijn. 

Daarmee wordt de betrouwbaarheid van het biologische keurmerk gewaarborgd. Dat houdt in dat alle individuele verkooppunten van onverpakte biologische producten net als de plekken waar bereiding plaatsvindt daartoe gecertificeerd dienen te zijn.

Staghouwer stelt in een brief aan de Tweede Kamer een vereenvoudigd systeem voor waarbij supermarktketens een deel van het proces kunnen overdragen van individuele winkels aan een hoofdkantoor of distributiecentrum. Jaarlijks wordt in het nieuwe plan 30% van de individuele winkels van een keten gecontroleerd. Nu zou dat nog 100% zijn. 

Het nieuwe systeem maakt het voor supermarktketens goedkoper om zich te laten certificeren. Ook is de uitvoering goedkoper. 

Beperkte animo
Momenteel is er nog maar weinig animo van supermarktketens om zich te laten certificeren, blijkt uit gesprekken van het ministerie en stichting Skal Biocontrole met supermarktketens. Staghouwer zegt blij te zijn dat er dertien winkelketens, 83 zelfstandige winkels en drie marktkramen willen meedoen. Winkels die niet meedoen mogen alleen verpakte biologische producten controleren. 

Die houding vindt Staghouwer ronduit teleurstellend, zo schrijft hij. ''Het is van groot belang om het aanbod van biologische producten in de winkel te vergroten en juist ook onverpakte producten in de winkels te hebben. Alleen op die manier kunnen we bijdragen aan de Europese ambitie tot het vergroten van het areaal voor biologische productie naar 25% van het landbouwareaal, zoals gesteld in de bij de Green Deal behorende Boer-tot-bord-strategie en de Biodiversiteitsstrategie.''

Dat supermarkten die keuze maken strookt ook niet met het coalitieakkoord. Daarin vraagt het kabinet een niet-vrijblijvende bijdrage van de hele keten in de transitieopgave waar boeren voor staan. 

Individuele winkels
Er gaat ook een uitzonderingspositie voor kleine verkooppunten gelden. Zij moeten zich melden bij controle-instantie Skal, instemmen met de voorwaarden en worden dan slechts steekproefsgewijs gecontroleerd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox