Bij overstromingen in het zuiden van China is al meer dan 96.000 hectare aan gewassen, waaronder rijst, verloren gegaan. En daar blijft het mogelijk niet bij, zo waarschuwen deskundigen, want deze week wordt meer regen verwacht.
De overstromingen zetten de al kwetsbare voedselvoorziening verder onder druk. De Russische invasie van Oekraïne heeft al geleid tot wereldwijde voedseltekorten en prijsstijgingen en de binnenlandse overstromingen betekenen dat China nog meer voedsel moet gaan importeren.
Voor de Chinese President Xi Jinping is voedselzekerheid een van de pijlers van zijn beleid. Vooral de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben het belang van voedselzekerheid verder benadrukt voor de Chinese regering.
Afhankelijk van India
Het land is de grootste importeur van rijst ter wereld en is de afgelopen twee jaar alleen maar afhankelijker geworden van India voor de import van het gewas. Dit terwijl de Chinese president in het verleden schreef dat het land zoveel mogelijk zelfvoorzienend moet worden als het gaat om voedselproductie.
Op papier heeft China 10% van de akkerbouwgrond op de aarde. In de praktijk heeft extreem weer veel oogsten beschadigd en wordt veel landbouwgrond gebruikt voor industriële doeleinden. Het land is bovendien de laatste jaren alleen maar kwetsbaarder geworden voor extreem weer, door onder andere ontbossing en het droogleggen van moerassen. Tot slot maakt de Chinese overheid zich zorgen over het krimpend deel van de beroepsbevolking dat in de landbouw wil werken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.