Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasprijs weer wat in het gareel door aanvoer LNG

29 December 2021 - Redactie Foodbusiness

De prijzen op de Europese gasmarkt zijn deze week weer een klein beetje genormaliseerd. Dat wil overigens niet zeggen dat de markt in rustiger vaarwater komt. De krappe voorraden zorgen nog steeds voor spanning op de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van de piek vorige week met een recordprijs van €180,27 per MWh heeft de gasprijs een flinke stap terug gedaan. Vandaag (woensdag 29 december) staat de koers op de TTF op €103,90 per MWh. Daarmee blijft gas nog wel flink aan de prijs, ruim vier keer zo duur als dezelfde periode vorig jaar. Dat de gasprijs de afgelopen dagen flink daalde, komt volgens analisten door een grotere aanvoer van LNG uit de VS. De gasprijzen in Europa lagen vorige week ruim boven die in de Aziatische markt. Dat heeft verschillende exporteurs doen besluiten meer LNG-tankers richting Europa te sturen in plaats van Azië.

De extra aanvoer van gas is alleen nog niet terug te zien in de vulgraad van de Nederlandse gasopslagen. De eerste weken van december is er flink geput uit de voorraad. Enkele experts waarschuwen dat als er in dit tempo gas wordt onttrokken zonder de aanvoer op te voeren mogelijk in februari problemen kunnen ontstaan met de levering van gas. Met de aanvoer van extra gas uit Rusland wil het niet erg vlotten. Uit de data van de Duitse netbeheerder Gascade blijkt dat vandaag voor de negende dag op rij West-Europa gas vervoert naar Polen door de Yamal pijpleiding. Aanvoer vanuit Rusland is er niet en ook vandaag heeft Gazprom geen ruimte gereserveerd voor de export van gas naar Europa.  

Rusland wijst beschuldigingen van de hand
Polen beschuldigde afgelopen week het Kremlin van manipulatie van de Europese gasmarkt door het stop zetten van gasleveringen via de Yamal-pijpleiding. "Alle beschuldigingen aan het adres van Rusland en Gazprom dat er niet genoeg gas wordt geleverd zijn ongefundeerd, onacceptabel en niet waar", vertelde Gazprom woordvoerder Sergei Kupriyanov zaterdag aan de Moskou Times. De Russische president Vladimir Poetin ging een dag eerder nog een stapje verder en zei dat de Europese Unie de recordgasprijzen aan het eigen beleid te wijten heeft. Hij beschuldigde sommige lidstaten ervan dat ze goedkoop Russisch gas tegen een veel hogere prijs doorverkopen binnen de EU. Ook riep Poetin nogmaals op om de Nord Stream 2 goed te keuren om de gasprijzen meer in bedwang te krijgen. "De extra leveringen zouden zorgen voor lagere prijzen op de gasmarkt", tekende het staatspersbureau RIA op uit de mond van de Russische president.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden