Shutterstock

Analyse Appels

Hogere appelprijzen door lagere volumes Polen

20 Augustus 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De Nederlandse appelmarkt kan dit jaar profiteren van de lagere oogst van Jonagored in Polen. Door het koude voorjaar is hier minder geproduceerd. De Europese appelproductie wordt dit jaar geraamd op 11.735 miljoen ton. De raming bij appels valt 10% hoger uit dan de oogst van vorig jaar. Elstar en Jonagold zijn de meest geteelde rassen in Nederland.

Uit cijfers van Prognosfruit blijkt dat de oogst van Elstar en Jonagold weliswaar groter is dan vorig jaar, maar weinig afwijkt van het gemiddelde over de afgelopen jaren. De geraamde productie van Elstar is 342.000 ton, wat 10% meer is dan vorig jaar. Dit wordt veroorzaakt door hogere producties in Nederland en Duitsland. In Duitsland is de productie 8% hoger dan vorig jaar. De appeloogst viel vorig jaar kleiner uit in Nederland, waardoor de boom dit seizoen sterker tegen weersinvloeden kon.

Verlichting in de appelhandel
Polen is een grote concurrent op de Europese appelmarkt geworden. Door het koude voorjaar valt de oogst van Jonagold lager uit, waardoor er wat verlichting optreedt in de Nederlandse appelhandel, is de verwachting van kenners.

Hogere producties
De hoeveelheid Jonagold (inclusief Jonagored en Red Jonaprince) wordt geschat op 667.000 ton. Dit is 19% meer dan vorig jaar, toen de productie 562.000 ton bedroeg. De hogere oogst wordt vooral veroorzaakt door hogere producties in Nederland, Duitsland, België. De oogst van Boskoop (Goudreinet) wordt geraamd op 58.000 ton, 26% meer dan vorig jaar. Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 2.1 miljoen ton het grootste ras in de EU. De oogst van dit ras wordt 8% lager geraamd dan vorig jaar.

Elstar meest geteelde appel
De Nederlandse appelteelt vindt anno 2021 plaats op 5.947 hectare, aldus het CBS. Dit is 3% lager dan vorig jaar en daarmee is de dalende trend nog steeds niet gestopt. Elstar is met een aandeel van 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 101 miljoen kilo Elstar geoogst. Dit is hoger dan vorig jaar, maar haalt niet de oogstomvang van die in 2019. Hetzelfde geldt voor het tweede ras in Nederland, Jonagold (inclusief Jonagored). Voor dit appelras wordt 56 miljoen kilo voorspeld.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden