Ulf Wittrock / Shutterstock.com

Nieuws Vlees

Aldi Duitsland wil snel stap zetten in dierenwelzijn

29 Juni 2021 - Redactie Foodbusiness

De Duitse tak van supermarktketen Aldi heeft aangekondigd om versneld afstand te willen nemen van 'gangbaar' vers vlees in de schappen. Vlees van dieren uit stallen die enkel voldoen aan de wettelijke eisen wordt al in 2025 uit de vers vlees schappen geweerd.

De strengere eisen gaan gelden voor vers vlees van rund, varken, kip en kalkoen, maar nog niet voor speciaal- en diepvriesartikelen. Hoewel de doelen ambitieus zijn en hoge investeringen vragen, denkt het concern met deze maatregel goed te doen. "Voor het dierenwelzijn, voor de toekomst van de deelnemende bedrijven, voor de klanten en gewoon uit overtuiging", meldt het bedrijf in een verklaring. Door de voornemens vroegtijdig bekend te maken hoopt Aldi aan veehouders en vleesverwerkers voldoende tijd te geven de benodigde aanpassingen door te voeren.

Duitse 'haltungssysteme'
Duitsland kent, vergelijkbaar met het Beter Leven sterrensysteem van de Dierenbescherming, een methode om voor consumenten inzichtelijk te maken wat voor leven de dieren hebben gehad. Het is een 4 punten systeem, waarbij dieren uit vorm 1 van bedrijven komen die slechts voldoen aan de wettelijke eisen, terwijl dieren uit vorm 4 van biologische bedrijven afkomstig zijn.

Varkens die leven in stallen volgens vorm 2 hebben de beschikking over iets meer ruimte (0,85m2 i.p.v. 0,75m2) en organisch afleidingsmateriaal. Voor varkens die volgens houderij vorm 3 worden gehouden, gelden een aantal strengere eisen. Vleesvarkens moeten minimaal 1.05m2 per aanwezig varken beschikbaar hebben. Ook moet er afleidingsmateriaal beschikbaar zijn in de vorm van organisch materiaal, bijvoorbeeld stro.

Buitenklimaat in stal
Grootste investering vraagt echter de klimaateis die deze manier van bedrijfsvoering vraagt. In de voorwaarden staat dat er in de stal een 'buitenklimaat' moet heersen. Op zijn minst moeten er op deze bedrijven openfront stallen aanwezig zijn, waarmee verse buitenlucht bij de varkens kan komen.

In 2030 wil Aldi enkel nog vers vlees verkopen van dieren die komen van bedrijven met houderijvorm 3 en 4: bedrijven met open klimaat stallen of biologische bedrijven. In 2025 wordt vlees met enkel de wettelijke eisen (vorm 1) al geweerd uit de vers vlees schappen. De periode 2025 tot 2030 wordt een overgangsperiode waarbij er nog wel vlees volgens de eisen van vorm 2 wordt verkocht.

Zorgen bij veehouders
Bij de belangenbehartigers van veehouders in Duitsland bestaan zorgen over de aangekondigde eisen. Zij zijn bang dat veehouders op kosten worden gejaagd en dat er vervolgens onvoldoende meerwaarde wordt gecreëerd aan het vlees om al deze kosten te kunnen betalen. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden