Shutterstock

Analyse Cashewnoten

Meer en goedkopere cashewnoten uit Vietnam

25 Juni 2021 - Jeannet Pennings

Meer dan de helft van alle cashewnoten ter wereld komt uit Vietnam. Daarmee heeft het land een stevige, dominante rol op de wereldmarkt. Toch heeft de Vietnamese cashewnotenindustrie het moeilijk. Terwijl de export stijgt, dalen de prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde exportprijs van cashewnoten uit Vietnam bedroeg in de eerste vier maanden van dit jaar $5.882 per ton. Dat was een prijsdaling van maar liefst 14,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl de export juist toenam.

Vietnam exporteerde van januari tot en met mei 216.000 ton cashewnoten met een omzet van $1,29 miljard. Daarmee steeg het exportvolume ruim 18% ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. De exportwaarde kwam niet verder dan 4,9% groei. Zo blijkt uit cijfers van het Vietnamese ministerie van landbouw.

Nederland twee na grootste afnemer
Een van de grootste afnemers van al die cashewnoten is Nederland. De Verenigde Staten en China hebben het grootste marktaandeel van respectievelijk 26,5% en 16,7 %, maar Nederland volgt op een goede derde plek. Ons land importeert een kleine 10% van alle cashewnoten uit Vietnam. Een groot deel daarvan wordt doorgevoerd naar andere landen in Europa.

De EU is namelijk de één na grootste markt voor de Vietnamese cashewnoten. In de eerste vier maanden van 2021 exporteerde Vietnam 33.885 ton cashewnoten naar de EU. Daarmee steeg het volume cashewnoten richting Europa met 9,5%, terwijl de prijs maar liefst 27% zakte naar $5.110 per ton.

Vietnamese industrie gooit eigen glazen in
De prijsdaling staat haaks op de schaarste die momenteel in de eigen productie speelt. Boeren in de belangrijkste productieregio van Vietnam, Binh Phuoc, kampen met tegenvallende oogsten. De productie ligt naar verluidt zo'n 10% lager dan vorig jaar.

Echter, zo'n 70% van de cashewnoten die Vietnam verwerkt en exporteert haalt het land weer uit andere landen. En dat importvolume is in de eerste maanden van dit jaar meer dan verdubbeld (+237%). Cambodja, Tanzania en Ivoorkust zijn de drie belangrijkste leveranciers. De uitdaging voor Vietnam is om meer efficiency te krijgen in de eigen cashewnotenproductie. En om meer balans aan te brengen in de import en export, zodat prijzen kunnen herstellen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden