Nestlé

Nieuws Food

Hongaarse regering gelooft niet in vleesvervangers

1 Maart 2021 - Redactie Foodbusiness

Het ministerie van Landbouw van Hongarije heeft zeer weinig tot geen vertrouwen dat alternatieve eiwitbronnen 'echt' vlees kunnen vervangen en goed zijn voor de gezondheid. Daarom laat het de National Food Chain Safety Office een onderzoek uitvoeren naar de effecten van alternatieve eiwitbronnen als soja en insecten op het menselijk lichaam.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Hongaarse landbouwministerie liet afgelopen week weten dat het National Food Chain Safety Office (NÉBIH) een overkoepelend onderzoek gaat beginnen naar alternatieve eiwitbronnen, zoals insecten en soja. Uit het onderzoek moet duidelijk worden wat de effecten van plantaardige eiwitbronnen zijn op het menselijk lichaam en de gezondheid van veel Hongaarse consumenten.

'Gevaar voor gezondheid'
Volgens de Hongaarse staatssecretaris van landbouw bevatten veel van de plantaardige ingrediënten die in vleesvervangers worden gebruikt niet alle essentiële aminozuren. "Dat leidt tot diverse gezondheidsproblemen en daarbij brengen de plantaardige ingrediënten in poedervorm ook nog het risico van kruisbesmetting met allergenen met zich mee, wat voor een deel van de consumenten een gezondheidsrisico is", schrijft de staatssecretaris.

Het Europese agentschap voor Voedselveiligheid heeft onlangs de gele meelworm veilig verklaard voor menselijke consumptie. De Hongaarse staatssecretaris is daar duidelijk niet over te spreken. "Ongeveer 70% van de Hongaarse bevolking gaat geen insecten eten. Ik vind het dan ook een totaal onrealistisch idee dat dit een perfecte vervanging zou zijn voor de traditionele vleesproducten."

De staatssecretaris voegt daaraan toe dat het landbouwministerie van het land vlees uit het laboratorium en insectenvlees niet ziet als de weg naar een toekomstbestendige Hongaarse voedselproductie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden