Shutterstock

Nieuws Financieel

Minder im- en export voeding van en naar China

2 Mei 2024 - Linda van Eekeres

De waarde van zowel de im- als export van voeding naar en van China was in 2023 lager dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. De export naar China van onder andere zuivelproducten (behalve boter), bereide voedingsmiddelen, dranken, vlees en eetbaar slachtafval leverde minder op.

De importwaarde van de categorie voeding en levende dieren daalde met 17% naar €1,1 miljard, terwijl de waarde van de uitvoer naar het Aziatische land met 24% kromp naar €2,7 miljard.

Ook de importwaarde van het totaal aan goederen nam met bijna 17% af tot €104,3 miljard. Dit is de eerste daling sinds 2016. Dit komt vooral doordat er minder Chinese computers, laptops en tablets werden ingevoerd. Deze komen nu vaker uit Taiwan. De exportwaarde steeg juist met 20% waardoor de handelsbalans minder negatief is geworden en uitkomt op €81,9 miljard.

Bereide voedingsmiddelen
Er werd in 2023 voor een lager bedrag aan bereide voedingsmiddelen geïmporteerd dan een jaar eerder, namelijk voor €128 miljoen (-23%). Ook de export liep terug, met maar liefst 25% tot €1,7 miljard.

Olie en vetten
De exportwaarde van dierlijke en plantaardige olie en vetten daalde flink, naar €190 miljoen. Maar 2022 was met €427 miljoen dan ook een uitschieter. In 2021 was de importwaarde van deze categorie namelijk nog €141 miljoen. De uitvoerwaarde van oliën en vetten nam toe van €10 miljoen in 2022 naar €16 miljoen vorig jaar.

Dranken
De invoerwaarde van alcoholvrije dranken bleef met €3 miljoen gelijk. De exportwaarde daalde 61% (!) naar €22 miljoen. Alcoholhoudende dranken werden vaker geïmporteerd (+29%), met een importwaarde van €9 miljoen. De export van alcohol liep terug met 11% naar €102 miljoen.

Zuivel
De invoer van zuivelproducten uit China kwam vorig jaar voor het eerst (sinds 2015, zover de cijfers gaan) boven de €1 miljoen. Melk(producten) en room waren goed voor een uitvoerwaarde van €152 miljoen, dat is een krimp van 20% vergeleken met 2022. Ook de geëxporteerde waarde aan kaas nam af, met 11% naar €25 miljoen. Een uitzondering vormt boter, daarvan werd voor €19 miljoen door China vanuit Nederland ingevoerd, een toename van 27%.

Vlees
De import van vers, gekoeld of bevroren vlees uit China komt onder de €1 miljoen en is daarom niet in de cijfers terug te zien. Bereidingen en conserven zijn een ander verhaal. Daarvan werd in 2023 voor een waarde van €84 miljoen ingevoerd vanuit het Aziatische land. Dat is 22% minder dan in 2022. Vlees (niet van runderen, daarvan komt het cijfer ook onder €1 miljoen) en eetbaar slachtafval waren goed voor €450 miljoen, een afname van 22%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden