Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensmarkt blijft behoorlijk krap

Vandaag 15:30 uur - Matthijs Bremer

De karkasprijs van varkens is deze week met 1 cent gestegen. Vrijwel overal steeg de varkensprijs sterker. Een uitzondering hierop is echter de Duitse varkensprijs. In Nederland blijft de prijs fors stijgen, maar ook in Italië, en met name in Frankrijk, is de toename fors. Met name in Nederland blijft krapte de voornaamste oorzaak.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde varkenskarkasprijs is vorige week voor de tweede week op rij gestegen. De gemiddelde karkasprijs kwam 1 cent hoger uit.

Het sterkst steeg wederom de prijs van de kophaas, die gemiddeld 13 cent in prijs toenam. Nekken zonder been werden 5 cent duurder. Ribben en nekken duwden de karkasprijs aanzienlijk omhoog, met stijgingen van ieder 3 cent. De prijs van hammen, schouders, magere metten en middels steeg allen met 1 cent. Ondertussen bleven de prijzen van buiken, spek, wangen en levers gelijk.

De afzet is sterker dan de afgelopen jaren, maar daarmee is eigenlijk alles gezegd. Ingewijden in de markt vertellen dat de verwachtingen hoger waren, niet alleen vanwege het naderende barbecueseizoen, maar ook omdat de prijzen van kippenvlees en rundvlees sterk zijn gestegen. In de praktijk neemt de vraag naar met name kip echter niet af. Kip is, ondanks de forse slachtprijzen, vaak niet duurder dan varkensvlees. Daardoor blijft het bij consumenten de meest geliefde proteïne nu de vleesprijzen fors stijgen.

Er blijft echter een positief effect zichtbaar. Door de hoge prijzen van rundveesnippers verkopen ook de grondstoffen voor varkensgehakt, met name magere metten, relatief goed. Gemengd gehakt is vooral in de foodservice een geliefd product, nu rundveesnippers onvoldoende beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen. Daarbij krijgt varkensvlees steeds meer concurrentie van plantaardige producten in de vorm van hybride vlees. Zulke producten worden de laatste jaren steeds vaker in de horeca aangeboden. Hoewel deze producten een alternatief bieden om de prijs van rundergehakt te verlagen, blijft de impact (met name in de retail) relatief beperkt.

Varkensprijs bijna overal hoger
In bijna alle markten steeg de varkensprijs wederom sterker dan de vleesprijs. In Duitsland blijft de varkensprijs nog altijd stabiel, zo blijkt uit data van de VEZG. Daarmee vormt het land een uitzondering op de rest van Europa. In Spanje nam de prijs met ruim 1 cent toe tot €1,81 per kilo (op basis van levend gewicht). In Italië steeg de prijs (eveneens levend) met 3 cent naar €1,65 per kilo.

Over een langere periode blijft Nederland de grootste drijver van de varkensprijs. De DCA-Beursprijs steeg, net als vorige week, met 2 cent tot €2,14 per kilo. Op weekbasis steeg de Franse prijs (levend gewicht) echter het sterkst, met een toename van 3 cent tot €1,824 per kilo.

Voor Zuid-Europa en Frankrijk is de hogere prijs vooral een seizoenseffect. De vraag naar varkensvlees stijgt in deze landen aanzienlijk in de zomer, aangezien in deze periode veel toeristen uit Noord- naar Zuid-Europa trekken. In Noord-Europa is het verhaal heel anders: de vraag naar varkensvlees is, zoals eerder vermeld, matig. Over het algemeen valt nog een verdere daling te verwachten, juist omdat de vraag in Zuid-Europa toeneemt. Consumenten vertrekken voor hun vakanties, waardoor er de komende maanden simpelweg minder mensen zijn om varkensvlees te eten.

Ondertussen is met name in Nederland het varkensaanbod laag. Het aantal slachtingen ligt (met uitzondering van de gebroken weken in de afgelopen twee maanden) rond de 275.000 varkens. Dat is duidelijk onder het door slachterijen gewenste niveau van 300.000 varkens, waarbij alle slachterijen doorgaans volle slachthaken hebben.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden