Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Amerika telt meer varkens terwijl prijzen aantrekken

1 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De Amerikaanse varkensstapel is in de afgelopen maanden licht gegroeid. Daar staat tegenover dat de zeugenstapel kleiner is geworden. Een hoger aantal biggen per zeug compenseert echter het lagere aantal zeugen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse varkensstapel is met 1% gegroeid ten opzichte van de vorige telling, zo blijkt uit data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Daarmee is er vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden sprake van een beperkte stijging.

In totaal telde de Verenigde Staten op 1 juni 74,5 miljoen varkens. 68,5 miljoen daarvan zijn vleesvarkens. Daarnaast telt het land 6 miljoen zeugen. In tegenstelling tot de algehele varkensstapel is de zeugenstapel wel in omvang gedaald. Vergeleken met een jaar geleden telt het land 3% minder zeugen. Het gros van de daling vond al eerder plaats. Vergeleken met de voorlaatste telling was de daling nihil. Tegenover de lagere zeugenstapel staat wel een hogere biggenproductie per fokzeug van 1,7%.

Lage varkensprijs 
De relatieve stagnatie van de varkensstapel past bij het prijsverloop van de Amerikaanse varkensstapel. De Amerikaanse varkensprijs is sinds januari verbeterd door een sterke exportpositie. In het begin van het jaar was de varkensprijs $1,01 per kilo. Op woensdag 26 juni was de prijs gestegen tot $1,96 per kilo. Dat is nog altijd niet voldoende om de verliezen van eerder dit jaar te compenseren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden