Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Lidl breidt controversieel dierenwelzijnsbeleid uit

19 Juni 2024 - Matthijs Bremer

Supermarktketen Lidl heeft aangekondigd dat naast 50% van het verse vlees ook de helft van de worst voor 2025 aan het derde niveau van de Tierwohl-standaard moet voldoen. De industrie lijkt nog niet al te enthousiast over de beslissing.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Tierwohl-concept is grofweg te vergelijken met het één ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Op het moment voldoet 30% van de worst die Lidl verkoopt aan de standaarden van het concept.

Discounters nemen voorsprong
Eind februari kondigde Lidl al een vergelijkbare doelstelling aan voor vers vlees. Op dat moment voldeed al 33% van het vers vleesaanbod aan de standaard. Eind 2024 moet 40% hieraan voldoen.

In Duitsland nemen de grote discounters een voorsprong op het gebied van dierenwelzijn. Naast Lidl heeft de grote concurrent Aldi zich voorgenomen om in 2030 volledig over te schakelen op het derde of vierde niveau van het Tierwohl-concept.

Industrie niet klaar
In Duitsland lijkt de sector echter nog niet klaar om te schakelen. In Duitse agrarische media is te lezen dat onvoldoende boeren bereid zijn om in het concept te stappen. Daarnaast is er angst voor nog grotere tekorten. De varkensmarkt is al jaren krap en overschakeling gaat vrijwel zeker gepaard met een daling. In Nederland zorgde een overstap naar een minimale standaard van één ster Beter Leven in de pluimveevleessector bijvoorbeeld voor een daling van 40% van de pluimveestapel.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden