Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt heeft barbecueboot gemist

13 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De rundvleesmarkt is op het moment wat aan de zwakke kant. Door het uitblijven van mooi barbecueweer zit de verkoop van rundvlees tegen. Daaronder lijdt niet langer alleen de prijs van luxe onderdelen, ook snippers verkopen niet langer goed. Daarnaast blijft het runderaanbod hoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtprijs van runderen beweegt voor de vierde week op rij zijwaarts. De P-kwaliteit wordt voor €3,18 per kilo verhandeld en de U-kwaliteit blijft staan op €4,97.

De rundvleesmarkt maakt een lastige fase door. Handelaren vertellen dat de prijs van vlees op het moment wat onder druk staat. De vraag naar luxe onderdelen staat al grofweg een maand onder druk, maar door verwachtingen van beter weer verkochten snippers redelijk goed. Producten van snippers zoals worst en hamburgers zijn namelijk populair op de barbecue. Dat betere weer is er echter nog niet gekomen. Hoewel er ondanks temperaturen van rond de 18 graden wel wat gebarbecued is op droge weekenddagen, bleek de lentebarbecue een stuk minder populair dan andere jaren. Het gevolg ervan is dat ook de afzet van snippers op het moment tegenzit. Ingewijden in de markt vertellen dat de verwachte stijging over de hele linie daardoor is uitgebleven.

Niet alleen in Nederland wordt weinig gebarbecued. In heel Europa zit het weer tegen. Daardoor zijn ook de vleesexporten aan de zwakke kant, zo is in de markt te horen. De tijd voor een barbecueopleving begint wel te dringen, want de zomervakantie staat voor de deur. In deze periode daalt de vraag omdat consumenten op vakantie zijn. Daarna bezuinigen mensen over het algemeen, omdat ze veel geld op vakantie hebben uitgegegeven. Voor een forse stijging in de vraag moet het weer voor die tijd beter worden. Dit lijkt er echter niet in te zitten. Voorlopig zijn de weersverwachtingen zwak, met vooral veel regen op de radar. Daarmee lijkt een extra impuls in de markt letterlijk en figuurlijk in het water te vallen.

Aanbod daalt niet structureel
Ondertussen houdt de daling van het aantal slachtingen geen stand. In de weken 19 en 21 werden aanzienlijk minder runderen geslacht. In week 19 werden 8.000 runderen geslacht en in week 21 daalde het aantal slachtingen tot 9.000 runderen. Dit terwijl het slachtcijfer in 2024 min of meer constant boven de 10.000 slachtingen lag. In week 20 steeg het slachtcijfer weer tot boven dat punt en in week 22 werden zelfs 11.000 runderen geslacht. Daarmee ligt het slachtcijfer weer ruim 20% boven het vijfjarig gemiddelde. Over de laatste vijf jaar werden in deze periode rond de 9.200 runderen geslacht.  

{{dataviewSnapshot(52_1718266810)}}

Volgens vleeshandelaren is er wel een duidelijke verschuiving. Veehandelaren geven aan dat er steeds minder melkkoeien binnenkomen. Eerder dit jaar werden extra melkkoeien geslacht, omdat de melkprijzen zwak waren en fosfaat duur was. Nu de melkprijzen wat hersteld zijn en het overtollige vee naar de slacht is gebracht, is deze bron opgedroogd. Op het moment worden volgens veehandelaren vooral kalveren geslacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden