Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Chinezen eten in 2024 minder pluimveevlees

13 Maart 2024 - Matthijs Bremer

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de prognose voor zowel de Chinese productie als consumptie van kippenvlees voor 2024 naar beneden bijgesteld. Ondanks de lagere productie verwacht het USDA dat de importen van pluimveevlees maar licht zullen stijgen.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2022 produceerde China 14.300.000 ton kippenvlees. Een jaar later nam de pluimveevleesproductie toe tot 14.800.000 miljoen ton. Volgens het USDA groeide de markt in 2023 onder meer door lagere pluimveevleesprijzen, als gevolg van lagere kosten voor kippenvoer. Dit jaar verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw echter dat de trend keert. Het ministerie schat in dat de productie tot 13.870.0000 ton daalt. Met name uitbraken van vogelgriep zullen de productie drukken.  

Consumptiepatroon vergelijkbaar
De consumptie vertoont een vergelijkbaar patroon. In 2022 werd 14.401.00 ton kippenvlees geconsumeerd. In 2023 steeg de consumptie met 3% tot 15.013.000 ton. Het grote aanbod brengt volgens het ministerie lagere prijzen met zich mee, waardoor Chinezen vaker voor pluimveevlees kozen.

Het USDA stelt echter een lagere consumptieverwachtingen voor 2024 op van 14.090.000 ton. De daling van de consumptie is volgens het USDA te wijten aan de gevolgen van vogelgriep. Aangezien het virus inmiddels over de hele wereld verspreid is, is de kans op nieuwe besmettingen in China levensgroot. Gevolg hiervan is volgens het ministerie dat een lager aanbod tot forse prijsstijgingen leidt. Daarnaast verwacht het USDA dat hogere werkloosheid lagere bestedingen in de horeca met zich meebrengt, waar in de regel meer vlees gegeten wordt.

Import groeit licht
De USDA verwacht dat de importen licht zullen toenemen. In 2023 importeerde China 767.000 ton pluimveevlees. De verwachting is dat de importen toenemen tot 770.000 ton. Vergeleken met de lagere productiecijfers is de stijging licht, aangezien de importpotentie beperkt is. Door vogelgriep vermijdt China namelijk importen uit landen die met het virus kampen. Zo heeft China de importen vanuit Argentinië en Chili reeds stilgelegd. Vooral de importen van Argentijnse kip zal het Aziatische land missen, aangezien China in sommige maanden maar liefst 5.000 ton kip uit het Zuid-Amerikaanse land importeert.

Daarnaast is er nog een factor die de groei limiteert. China importeert hoofdzakelijk bevroren kip, die met name in bereide voeding wordt verwerkt. Deze bereide voeding wordt op de Chinese markt met name in de horeca verkocht. De verwachting is dat de zwakke resultaten van de Chinese horeca de importen drukt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden