Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesvoorraden laag in aanloop naar Pasen

7 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De varkensprijs zit op het moment in de lift. Duitsland neemt op het moment weer de leiding en Nederland volgt weer met gematigd enthousiasme waardoor het verschil tussen de prijzen van de landen toeneemt. Toch is een verdere stijging in aanloop naar de paasdagen niet uit te sluiten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen hebben de laatste weken een stap omhoog gezet. In week 9 werden varkens voor €2,08 verhandeld. Inmiddels is de prijs met 4 cent gestegen tot €2,12, zo blijkt uit de notering van DCA. 

Daarmee volgt de Nederlandse varkensmarkt de Duitse. De VEZG verhoogde de prijs in dezelfde week met 5 cent. Net als bij de verhoging in week 8 groeit het verschil tussen de Duitse en Nederlandse prijs in het voordeel van onze Oosterburen. Dat verschil is niet geheel onlogisch. De Duitse markt is qua levend aanbod erg krap. Vanuit de markt is te horen dat de Duitse vriesvoorraden laag zijn. Daardoor proberen Duitse slachthuizen zo veel mogelijk varkens naar zich toe te trekken en voelen Nederlandse slachthuizen zich gedwongen om deels in de verhoging mee te gaan. 

Ondertussen blijft het slachtcijfer redelijk stabiel. In Nederland ligt het slachtcijfer sinds week 4 rond de 300.000 varkens. In Duitsland zijn de verschillen iets groter. In week zeven werden 708.000 varkens geslacht wat ronduit laag is. Twee weken later nam het aantal varkens toe tot ruim 734.000. Het mag duidelijk zijn dat het Duitsland enigszins lukt om meer slachtvarkens uit het buitenland naar zich toe te trekken. Al zijn de importen per saldo te klein om echt het verschil te maken. 

{{dataviewSnapshot(52_1709809901)}}

Pasen in het vizier
Meestal probeert de markt zich al vroeg op de Paasdagen voor te bereiden en kiezen slachterijen ervoor om in aanloop hiernaartoe vlees op te slaan. Dat was dit jaar niet anders. De verlagingen in week drie en vier waren onderdeel van een poging om de marges wat te verhogen. Dit was een poging om de prijs wat te drukken zodat het rendabeler zou worden om vlees op te slaan. Maar inmiddels kunnen we constateren dat die poging geen stand hield. De prijzen zijn inmiddels weer fors hoger, maar vleesreserves zijn er amper. Dit onderschrijft de markt die erg wispelturig blijft.

Als de vaag naar vlees stijgt, leidt dit waarschijnlijk tot een combinatie van een hogere slacht- en vleesprijs. Het is dan zeker niet uit te sluiten dat de prijzen rond de paasdagen nog wat aantrekken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden