Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Australië slacht fors meer runderen

27 Februari 2024 - Matthijs Bremer

Voor Australië was 2023, qua productiecijfers gezien, een bijzonder goed rundvleesjaar. In totaal produceerde het land maar liefst 2.210.954 ton rundvlees, zo blijkt uit data van het nationale statistiekbureau (ABS). Dit is het hoogste productiecijfer sinds 2019. Op het gebied van de export vestigde het land zelfs een record. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gunstige weerscondities zorgden ervoor dat de rundveestapel in 2023 fors was en dat resulteerde vervolgens in een hoog slachtcijfer. In totaal werden 7.028.900 runderen geslacht. Dat is maar liefst 20% meer dan in 2022.

Record exporten
De gunstige cijfers vertalen zich in sterke exporten. In totaal exporteerde Australië voor $7,6 miljard aan rundvlees. Dat is een nieuw record. Vooral de afzet naar de Aziatische markt was sterk. China en Zuid-Korea waren wederom de grootste afzetmarkten. Met name de importen van China lopen hard. In totaal exporteerde Australië 204.446 ton rundvlees naar het Aziatische land, meer dan 10% van de productie.

Dit is mede het gevolg van zwakke prestaties van de Amerikaanse markt. Door droogte staat de Amerikaanse rundveestapel op het moment op het laagste punt sinds 1951. Dat helpt Australië op twee manieren. Aan de ene kant nam de export van de grote concurrent in 2023 fors af. Daarnaast steeg de Amerikaanse import van Australisch vlees fors. Inmiddels staat de Verenigde Staten in de top vier importeurs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden