Shutterstock

Analyse Energie

Oliemarkt vindt weg naar boven na forse daling

8 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De olieprijs is na een forse daling weer wat hersteld. Begin deze week stond de olieprijs nog onder druk. Hoop op een wapenstilstand in Gaza en de zwakke Chinese economie zorgden voor een daling. Nu de hoop op een akkoord tussen Israël en Hamas vervliegt, zet de olieprijs weer stappen omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week is de olieprijs weer iets gestegen, maar vergeleken met de piek van de week ervoor daalde de olieprijs fors. Op donderdag 1 februari stond de Brent-benchmark op $78,70 per vat. Een dag later (vrijdag 2 februari) daalde de prijs tot het laagste punt van de week. Op dat moment werd olie voor $77,33 verhandeld. Maar een snelle correctie volgde. Donderdag 7 februari bereikte de olieprijs het hoogste punt van de week: $79,25.

Aan de ene kant zorgt de zwakke Chinese economie wederom voor druk op de oliemarkt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte vrijdag 2 februari zijn nieuwe groeiprognoses voor de Chinese economie bekend. Het IMF verwacht dat de Chinese economie vanaf 2024 verder vastloopt. De voornaamste redenen daarvoor zijn dalende productiviteit en een vergrijzende bevolking.

Voor 2024 verwacht de organisatie een groei van slechts 4,6%. De groei was vorig jaar 5,4%. Het IMF verwacht dat de groei de komende jaren verder daalt. Voor 2028 voorziet de internationale organisatie een groei van nog slechts 3,4%. Als deze voorspelling uitkomt, is dat slecht nieuws voor de oliemarkt, want de Chinese economische groei neemt een fors aandeel van de groeiende olievraag voor zijn rekening.

Oorlog Israël zet toon
Een andere belangrijke reden voor de lagere olieprijs was de een lopende onderhandelingen voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. In de internationale media is te lezen dat mediators van Qatar en Egypte een voorstel hebben ingediend bij Hamas. Hamas leek wel voor een deal te porren, zo meende analisten. Daardoor groeide de hoop op een wat stabielere situatie.

Inmiddels lijkt er niet veel van deze hoop over, waardoor het dempende effect op de oliemarkt weer is verdwenen. Hamas stelt forse eisen, bijvoorbeeld een staakt-het-vuren van 135 dagen en de terugtrekking van alle Israëlische troepen. In ruil daarvoor is Hamas bereid om alle gijzelaars vrij te laten. Israël en de Verenigde Staten bespreken op dit moment het voorstel van Hamas. De eerste signalen zijn niet enthousiast. Hoewel Blinken nog niets van zich heeft laten horen, noemde Joe Biden de eisen van Hamas 'een beetje over de top'.

In Israëlische media is daarnaast te lezen dat de Israëlische regering niets voelt voor het voorstel van Hamas. Bronnen binnen de Israëlische regering hebben tegen de Israëlische publieke omroep Kan verklaard dat het land niet openstaat voor voorstellen waarbij de oorlog wordt beëindigd. Volgens Kan zou de Israëlische regering het voorstel van Hamas als een directe afwijzing van het voorstel van Egypte en Qatar zien.

Ondertussen krabbelt de dieselprijs na een forse daling weer op. Vorige week is de diesel fors gedaald. Maandag 5 februari bereikte diesel het laagste punt van de week, bij een stand van €131,47 per 100 liter diesel. Daarna steeg de prijs weer. Op woensdag 7 februari werd diesel voor €133,23 per 100 liter verhandeld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden