Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Lagere exportprognose voor Europees varkensvlees

22 Januari 2024 - Matthijs Bremer

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft zijn productieprognose voor de varkensmarkt in 2024 met 1% naar beneden bijgesteld naar 114,2 miljoen ton. Vooral een lagere productie in China zorgt voor het lagere wereldwijde aanbod.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De USDA verwacht dat de wereldwijde export door de Chinese varkensmarkt met 2% afneemt. In absolute cijfers daalt de export met 10,2 miljoen ton. Voor het eerst sinds 2015 verwacht de USDA dat de exporten tot van de Europese Unie en Verenigde Staten in 2024 ongeveer gelijk uitkomen.

Europese export daalt fors
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat vooral de Europese Unie hier last van heeft. Het resultaat van een daling van de uitvoer van 1% van de Verenigde Staten en 3% lagere export uit Europa. In 2022 had 27% van de export uit de EU China als bestemming, tegen 10% voor de Verenigde Staten. Ook heeft de USDA de prognose van de productie in de EU met 2% naar beneden heeft bijgesteld voor 2024. Volgens de USDA zorgt de lagere vraag bij consumenten en steeds strengere eisen voor lagere productie.  

Daar staat tegenover dat de Verenigde Staten verwacht dat de zwakke uitvoer richting China in de Verenigde Staten wordt gecompenseerd door een grotere afzet op andere markten. Door de lage Amerikaanse prijzen is het exportklimaat voor de Verenigde Staten namelijk bovengemiddeld gunstig.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden