Albert Heijn

Analyse Grondstoffen

Vraag op eiermarkt groter dan verwacht

15 November 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren is de afgelopen weken door grotere vraag verder toegenomen. Dat de vraag in de herfst groeit, is een normaal seizoenspatroon. Toch is de vraag op het moment hoger dan verwacht. Daarnaast vormen nieuwe vogelgriepuitbraken een risico voor de eiermarkt.   

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren heeft een flinke stap naar boven gezet. In week 43 werden eieren nog voor €12,60 per 100 stuks verhandeld, maar in week 46 steeg de prijs naar €12,85.

De hogere prijs volgt op een sterkere vraag. Dat de vraag toeneemt in deze periode van het jaar verbaast niemand, aangezien de vraag naar eieren in het najaar altijd toeneemt. Vooral een grotere vraag naar zoete bakproducten veroorzaakt deze hogere vraag. De vraag lijkt echter nog wat groter dan verwacht. Pakstations hebben amper eieren op voorraad. Verse eieren worden vrijwel direct verkocht. Opvallend is dat de prijzen in Duitsland een stuk langzamer stijgen. Bij onze oosterburen steeg de prijs met 22 cent, tegen 25 cent in Nederland. Gezien de aanhoudende tekorten aan OKT-eieren ligt een grotere stijging eerder voor de hand. 

De groei in de eierprijs is voornamelijk het gevolg van een grotere verkoop van tafeleieren. Hier lijkt een relatie met de hoge consumentenprijzen voor vlees. Analisten denken dat ei door consumenten als een relatief goedkope vleesvervanger wordt gebruikt. In sommige landbouwmedia wordt al geschreven over potentiële tekorten rond kerst, al is het de vraag of hier niet te scherp op de snede geschreven wordt. Als die zorg in de markt sterk zou leven, zou een prijsontwikkeling zoals die van vorig jaar voor de hand liggen. Toen er tussen de weken 35 en 45 van 2022 zorgen over tekorten ontstonden, stegen de eierprijzen gemiddeld gezien met 38,5 cent per week, van €10,30 tot €14,15. 

Vogelgriep
Tenslotte is de vogelgriep weer opgedoken in Nederland. Na de besmetting op een leghenbedrijf in Renswoude volgde een besmetting op een zorgboerderij in Middelie. In totaal zijn er zo'n 65.000 kippen geruimd. Dit is spannend aangezien 202 pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer van de besmettingshaard liggen. Inmiddels is er een verbod op het transporteren van pluimvee en eieren. Als gevolg van de tweede besmetting heeft het ministerie van Landbouw een landelijke ophokplicht afgekondigd.

De nieuwe besmettingen kunnen negatieve invloed hebben op het aanbod, maar de effecten van de ophokplicht zijn minder desastreus dan voorheen. Donderdag 9 november heeft de Europese Unie besloten dat vrije-uitloopkippen hun status voor onbepaalde tijd mogen behouden. Voorheen was dat slechts zestien weken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden