Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Ierse rundveesector groot maar kleinschalig

15 November 2023 - Matthijs Bremer

Wie aan Ierland denkt, denkt aan rundvlees. En dat is terecht, want de Ierse rundveestapel is ruim een derde groter dan de Nederlandse. Toch opereert de Ierse rundvleessector op een stuk kleinere schaal, zo vertelt Lian Enters van de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De associatie van Ierland met rundvlees komt zeker niet uit de lucht vallen. In totaal huisvest Ierland zo'n 6,5 miljoen runderen, de op twee na grootste rundveestapel van de Europese Unie. "Ongeveer 90% van het rundvlees dat in Ierland geproduceerd wordt, is voor de uitvoer bestemd", vertelt Enters. "In 2022 exporteerde Ierland 501.635 ton rundvlees ter waarde van zo'n €2,7 miljard. De belangrijkste markt is het Verenigd Koninkrijk. Maar liefst 45% van al het Ierse rundvlees dat voor export bestemd is, heeft de bestemming Groot-Brittannië. Ongeveer 51% had continentaal Europa als bestemming en 6% werd naar derde landen geëxporteerd."

In veel landen staat de veehouderij onder druk, maar in Ierland lijkt de lagere bevolkingsdichtheid een comparatief voordeel te bieden. Het klimaat wordt net als in Nederland een steeds belangrijker thema in Ierland. Toch is er weinig animo voor een reductie van de veestapel. In plaats daarvan kiest Ierland voor hervorming van de manier van rundveehouderij. Zo heeft de regering zich ten doel gesteld om de gemiddelde slachtleeftijd te verlagen van 27 naar 24 maanden. Daarnaast wordt er op stikstofreductie ingezet door kruidenrijk grasland. Volgens de organisatie is dit een van de meest effectieve manieren om emissies te verlagen.

Bijverdienste
Dat de Ierse rundveestapel voorlopig niet lijkt te krimpen, komt door een andere manier van werken. De Ierse rundvleessector is een stuk extensiever dan de Nederlandse. "Ierse veehouderijen zijn gemiddeld veel kleiner dan Nederlandse", vertelt Enters. De gemiddelde Ierse rundveehouder heeft slechts 35 stuks rundvee. In Nederland kan een rundveehouder daar niet van rondkomen, maar veehouderij hebben daarnaast nog nevenkomsten. Enters: "Bovendien staan de meeste koeien buiten en waar ze vrij kunnen grazen." Waar Nederland enkele grote slachterijen kent, heeft Ierland veel lokale slachterijen.

Stoofvlees
In de export naar Nederland focust Ierland met name op stoofvlees. Dat is zo gegroeid omdat in Nederland traditioneel veel stoofvlees wordt gegeten. Dit verandert de laatste jaren echter. Jongeren weten vaak niet hoe je vlees stooft. "Kooktechnieken gaan in zijn algemeenheid achteruit", zo vertelt Enters. Daar laat Bord Bia het niet zomaar bij zitten. Binnenkort start de organisatie een reclamecampagne om Nederlandse jongeren weer aan het stoven te krijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden