Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesmarkt staat voor tweesprong

1 September 2023 - Matthijs Bremer

De varkensvleesprijs is afgelopen weken onder druk komen te staan. Op het moment wordt de markt door spanning gekenmerkt. Terwijl de varkensvleesnotering DCA stabiliseerde, verlaagden vrijwel alle grote slachthuizen in Nederland deze week nog hun slachtprijzen. De discrepantie tekent de verschillen in de visies van handelaren en slachterijen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensvleesprijs van DCA is de laatste drie weken gedaald. In week 32 was de slachtprijs €2,31. In week 34 is de prijs met maar liefst 10 cent gedaald tot €2,21. Tussen week 30 en 32 nam de prijs ook al in twee stappen met tien cent af.

Het mag duidelijk zijn dat de vakantieperiode de varkensvleesprijzen behoorlijk onder druk heeft gezet. Omdat in deze periode veel consumenten op vakantie zijn, viel de vraag naar varkensvlees voor een deel uit. De belangrijkste vraag die nu boven de markt ligt, is in hoeverre de vraag weer herstelt nu de laatste schoolvakantie dit weekend afloopt. Dat de vraag weer naar het niveau van voor de vakantie herstelt, is zeker geen gegeven. Na een dure vakantie kiezen veel consumenten ervoor om op voeding te bezuinigen.

De afgelopen weken zat er behoorlijk wat spanning op de varkensmarkten. Slachterijen menen dat de prijsdruk van de vakantieperiode nog niet ten einde is. Het lijkt erop dat de grote slachterijen de notering op het moment nog te hoog vinden. Vrijwel alle grote slachterijen hebben hun prijzen met 2 cent verlaagd. Handelaren en varkenshouders hopen op een bodem. 

Het patroon lijkt in overeenstemming met de gebruikelijke seizoenspatronen. Na de zomer staan de prijzen vaak onder druk door een toenemend aanbod en dito gewichten. 

Vion maakte maandag 28 oktober in zijn toelichting op de slachtprijzen bekend dat het aflopen van de vakantie voor een zeer lichte verhoging van de vraag zorgt. Vions belangrijkste motivatie is druk op de onderdelenprijzen. In week 34 stonden de prijzen van de meeste onderdelen inderdaad onder druk, zo blijft uit gegevens van DCA. Vrijwel alle mutaties varieerden gemiddeld gezien tussen de -2 cent en -7 cent. Alleen de prijs van de lange haas daalde sterker, met een min van 15 cent.

Stabilisatie
De mutaties van week 35 geven echter weer een compleet ander beeld van de markt. In die week noteerden alleen de prijzen van nekken een mutatie van -1 cent. Gezien deze stabilisatie van de onderdelenprijzen mag het niet verbazen dat handelaren gokken op een stabilisatie van de varkensvleesprijs, zeker niet met het mooie weer in het vooruitzicht. Aangezien het een groot deel van de zomer flink regende, zou de vraag nog een steuntje in de rug kunnen krijgen door extra barbecues.

Daarnaast blijft de mark krapper dan je op het eerste oog zou denken. Aan de ene kant neemt het slachtaanbod in rap tempo toe. In week 28 werden slechts 247.505 varkens geslacht. Sindsdien steeg het slachtcijfer in een vrijwel rechte lijn naar 282.130 varkens. Daar staat echter tegenover dat het slachtcijfer nog altijd historisch gezien aan de lage kant is. Voor de vakantie leek het maximale aantal slachtingen rond de 300.000 varkens te liggen. Hoewel het natuurlijk niet uitgesloten is dat het slachtcijfer tijdelijk hoger uitvalt, is het zeer onwaarschijnlijk dat het aantal slachtingen structureel hoger uitvalt. De Europese varkensstapel daalt nog altijd structureel en de kans dat deze trend keert, is niet waarschijnlijk.

Hoewel het nog behoorlijk spannend is welke richting de markt kiest, lijkt een balans voorlopig het meest voor de hand te liggen. Niet alleen in Nederland, maar in Duitsland lijkt de markt op een stagnatie af te stevenen. De notering van de VEZG daalde in week 33 van €2,40 naar €2,30. Als de Duitse prijs zoals dit jaar vaak is gebleken een indicatie is, dan zal de prijs nog minimaal één week stagneren. Aangezien de daling van de onderdelenprijzen afvlakt, ligt het voor de hand dat de balans voorlopig niet verschuift.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden