Vion Food Group

Nieuws Jaarcijfers 2022

Resultaat vleesconcern Vion kleurt rood

29 Juni 2023 - Wouter Baan

Voor vleesverwerker Vion is 2022 een jaar om snel te vergeten. De jaarcijfers tonen namelijk een flinke onbalans tussen baten en de kosten. Hoewel het onderliggend iets beter ging als in 2021 toen eveneens een stevig miljoenverlies moest worden geïncasseerd, noteert het resultaat onder de streep een verlies van ruim €100 miljoen. Een groot deel hiervan valt toe te schrijven herstructurering en afwaardering. Dit als gevolg van flinke tegenwind op de Duitse markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vion neemt een reeks oorzaken waarom het in 2022 tegenzat. Onder meer corona, Afrikaanse varkenspest in Duitsland, het arbeidstekort en kosteninflatie (deels als gevolg van de oorlog in Oekraïne) rijden de marge in de wielen. De prijsstijgingen kan Vion naar eigen zeggen niet direct doorbereken aan haar klanten. Zodoende laat het de genormaliseerde Ebit een verlies zien van €23,5 miljoen. Het enige positieve hieraan is dat dit een fractie beter is dan het jaar daarvoor. Voor aandeelhouder ZLTO blijft er vanzelfsprekend weinig over voor dividendsuitekering. De omzet steeg wel met ruim 15% naar €5,3 miljard. 

Herstructurering op Duitse markt
Daarmee is het verhaal nog niet gezegd. Vion is namelijk genoodzaakt om een last op te nemen van maar liefst €63,5 miljoen voor herstructurering en afwaardering, waardoor het nettoverlies oploopt tot €108 miljoen. Dit speelt met name in Duitsland, waar Vion meer dan de helft van de omzet realiseert. De Duitse markt geeft de vleesverwerker al langere tijd flinke hoofdbrekends, als gevolg van de snelle krimp van de varkensstapel. Uit recente cijfers van brancheorganisatie ISN blijkt dat het aantal varkensslachtingen op locaties van Vion vorig jaar met maar liefst 17,1% onderuit schoot tot 5,8 miljoen. Sinds 2020 is sprake van een teruggang van bijna 25%. Nergens was de krimp zo groot.

Hierdoor kampt Vion met een flinke overcapaciteit in de slachthuizen. In een branche waarbij de vaste kosten bij voorkeur over zoveel mogelijk slachthaken wordt uitgesmeerd, komt zo'n teruggang keihard aan. "De marktontwikkelingen in Duitsland zijn sneller gegaan dan we hebben voorzien. Daarom hebben we in de Duitse markt een significant deel van onze slachtcapaciteit verminderd en geconsolideerd", zegt CEO Ronald Lotgerink.

Verbeterplan voor op schema
Om het tij te keren is Vion vorig jaar een verbeterplan gestart met als doel om in 2025 een resultaatsverbetering van €150 te realiseren. Naar eigen zeggen loopt dit plan voor op schema. Ondertussen heeft Vion al diverse slachtlocaties in Duitsland gesloten. Kortgeleden werd aangekondigd dat ze de Duitse activiteiten verder gaan herstructureren en onderbrengt in een aparte business unit, die los komt te staan van de Nederland.

Vion benadrukt dat de Nederlandse tak afgelopen jaar naar verwachting presteerde. Wel geeft Vion aan dat veel veehouders onvoldoende perspectief zien en daarmee ligt ook in eigen land dalende slachtaantallen in het verschiet. Dit tekent zich momenteel al volop af, gelet op de huidige marktomstandigheden in varkens die in het teken staan van een krap aanbod. De Nederlandse capaciteit is in lijn met de markt, maar we blijven hier scherp op", aldus Lotgerink.

Binnenkort publiceren we een interview met het management van Vion, bestaande uit CEO Ronald Lotgerink en CFO Tjarda Klimp. Hierin blikken we uitgebreid terug en vooruit. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden