Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Europa produceert minder rundvlees, Nederland meer

1 Juni 2023 - Matthijs Bremer

Het wereldwijde rundvleesaanbod blijft de komende twaalf maanden in balans, zo blijkt uit het kwartaalrapport van de Rabobank. Al geldt dat niet voor alle werelddelen. Opvallend genoeg stijgt de Nederlandse rundvleesproductie, terwijl de rundvleesproductie elders in Europa daalt. Daarnaast wordt het aanbod in de Verenigde Staten kleiner en groeit de productie in Zuid-Amerika.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese rundvleesproductie staat volgens de Rabobank op het moment op een laag niveau. In februari 2023 viel de productie bijvoorbeeld 2,2% lager uit dan in dezelfde maand van 2022. Met name de Italiaanse productie was lager. Het Zuid-Europese land zag zijn productie met maar liefst 20% dalen. De Nederlandse productie bleek een vreemde eend in de bijt. Terwijl de rundvleesproductie in vrijwel alle Europese landen daalde, kwam er in Nederland 9% meer rundvlees op de markt.

Hoewel de structurele daling van de Europese rundvleesproductie doorzet, verwacht de Rabobank dat er in de tweede helft van 2023 tijdelijk meer rundvlees op de markt komt. Door de lagere melkprijzen worden er namelijk meer runderen naar de slacht gebracht. De bank verwacht dan ook dat de Europese rundvleesprijzen licht zullen dalen.

Noord- en Zuid-Amerika houden elkaar in balans
Op de Noord-Amerikaanse markt zullen de voorraden slinken, zo voorspelt de bank. Zowel in de Verenigde Staten als in Canada blijven de productievolumes voorlopig laag. Door de droogte van eind 2023 is de Noord-Amerikaanse rundveestapel namelijk behoorlijk geslonken. De bank ziet echter geen reden voor een lagere vraag, dus liggen recordprijzen in dit deel van de wereld voor de hand.

Het lagere aanbod zal vooral de Amerikaanse export raken, zo voorspelt de bank. Met name Australië en Brazilië zullen hiervan profiteren en hun afzet flink zien groeien. In deze delen van de wereld neemt de productie van rundvlees namelijk juist toe. Het is maar de vraag in hoeverre het de landen ook echt lukt om meer vlees op de wereldmarkt af te zetten. In haar vorige rapport benadrukte de Rabobank dat de export naar China flink toe zou nemen. Een snel economisch herstel na het afschaffen van de laatste covidmaatregelen zou namelijk samengaan met een hogere rundvleesvraag.

De Chinese groei blijkt echter flink tegen te vallen en verloopt steeds langzamer. Volgens de meest recente cijfers van het Chinese statistiekbureau is er binnen de Chinese industrie zelfs sprake van krimp. De Rabobank verwacht dat de groei van de Chinese import daardoor in het tweede kwartaal van 2023 langzamer verloopt. In het derde kwartaal voorziet de bank zelfs een lichte krimp van de rundvleesexport.

Argentijnse verkiezingen bepalende factor
Daarnaast zouden de Argentijnse verkiezingen de rundvleesmarkt weleens kunnen beïnvloeden. Om de inflatie in het land te bestrijden heeft de huidige regering strenge exportrestricties ingesteld. Uit de meest recente peilingen blijkt echter dat de huidige regering het moeilijk heeft. Op het moment staan drie kandidaten die voor een vrijere markt staan voor. Alle drie de kandidaten maken zich er hard voor om de protectionistische maatregelen af te schaffen. Volgens de Rabobank ligt het voor de hand dat de Argentijnse export bij een overwinning van de oppositie toeneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden