Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Europese Unie is klaar voor beoordeling kweekvlees

11 Mei 2023 - Linda van Eekeres

De Europese Unie is er klaar voor om een aanvraag voor kweekvlees te beoordelen. Dat heeft Bruno Gautrais, ambtenaar bij de Europese Commissie, vandaag (11 mei) gezegd tijdens een conferentie van voedselautoriteit EFSA in Brussel over kweekvlees en precisiefermentatie. 

Tot nu toe zijn er nog geen aanvragen gedaan voor de beoordeling van kweekvleesproducten in de EU, maar die worden binnenkort wel verwacht. "We moeten bijblijven met de technologische ontwikkelingen om deze te kunnen beoordelen. Daarom hebben we experts en stakeholders bij elkaar gebracht", zegt Guilhem de Seze, hoofd van de onderzoeksafdeling van de EFSA. De tweedaagse conferentie kan op veel belangstelling rekenen met meer dan 1.000 deelnemers uit 62 landen.

De EU heeft sinds vijf jaar een regulerend kader voor nieuwe voeding. Volgens EC-administrateur Bruno Gautrais is de eerste vraag die gesteld moet worden als er een aanvraag op dit gebied binnenkomt: is het genetische modificatie (GM) of niet? In dat geval hoort het namelijk niet thuis bij novel food, maar valt het onder het regelgevende kader voor GM. 

Lange procedure
De beoordelingsprocedure van de EFSA neemt minstens negen maanden in beslag. "Ik kan me voorstellen dat het voor zulke innovatieve producten langer duurt, zoals ook het geval was met insecten", aldus Gautrais. Daarna wordt er met de lidstaten overlegd en heeft de Europese Commissie zeven maanden de tijd om een beslissing te nemen. "We hebben geen mening over deze producten en zullen oordelen op basis van de feiten", stelt de EC-administrateur.

De procedure van de EFSA gaat vooral om voedselveiligheid, benadrukt Gautrais. Milieubelasting en consumentenacceptatie vormen er bijvoorbeeld geen onderdeel van. "Ik hoop dat deze conferentie zijn vruchten afwerpt, want we hebben de wetenschap nodig om goed geïnformeerd te zijn, zodat we op een solide basis beslissingen kunnen nemen, vooral op het gebied van veiligheid."

Denken over veiligheid en technologie
Volgens een andere spreker op de conferentie, Moez Sanaa, afdelingshoofd wetenschappelijk advies voeding en voedingswaarde bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), moet er duidelijk worden gemaakt wat 'we van de industrie willen weten'. Volgens hem denken de meeste producenten van deze innovatieve producten niet na over de de voedselveiligheid, maar over de technologie en hoe ze die kunnen opschalen. "Bijvoorbeeld listeria of salmonella kan voedsel besmetten. We hebben geen ervaring met hoe bacteriën zich in deze nieuwe producten gedragen. We moeten producten helpen hoe ze nieuwe data kunnen verstrekken."

Voedingswaarde en geheimen
Hij onderstreept ook het belang van voedingswaarde: "Kwaliteit van proteïne, vetzuur- en koolhydraatsamenstelling, vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen." Volgens hem zijn er 'veel obstakels, omdat de producten nog steeds in ontwikkeling zijn, er veel geheimen zijn, de sector erg competitief is, er geen open data en weinig transparantie is." Bovendien, zo geeft hij aan.  "We hebben op dit gebied geen experts, we zijn nog aan het leren."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Vlees & Eiwit

Meatable halveert productietijd kweekvlees

Nieuws Vlees & Eiwit

Arizona tweede staat in VS die kweekvlees verbiedt

Analyse Vlees & Eiwit

Strijd tegen kweekvlees VS bereikt politieke arena

Achtergrond Vlees & Eiwit

Europees debat kweekvlees nu echt losgebarsten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden