Shutterstock

Nieuws Energie

Elektriciteitsprijs zet stevige stap terug

14 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs ging aan het einde van de week flink onderuit. Door de grote productie van hernieuwbare energie daalde de elektriciteitsprijs aan het einde van de week flink. Daarnaast blijven de Franse kerncentrales de gemoederen flink bezighouden. Want door de vondst van scheuren in drie reactoren dreigt het onderhoud langer te duren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs is vorige week flink gekelderd. Op dinsdag 7 maart stond de koers op de EPEX op €123,17. Op woensdag 8 maart stond prijs nog wat hoger en werd elektriciteit voor €139,15 per megawattuur verhandeld. Daarna ging de prijs hard onderuit. Op 13 maart stond de elektriciteitsprijs op €42,37.

De productie van hernieuwbare energie wist afgelopen week zijn stempel op de elektriciteitsmarkt te drukken. Over de hele week genomen werd er redelijk wat hernieuwbare energie opgewekt. Het percentage aan windenergie lag vorige week met 17,5% niet erg hoog, maar een groot aantal zonne-uren compenseerde het relatief lage vermogen uit wind. Ongeveer 10,9% van alle Nederlandse elektriciteit werd uit zonne-energie opgewekt. Dit is een behoorlijk hoog percentage voor maart.

Toch bleek hernieuwbare energie bepalend voor het verloopt van de elektriciteitsprijs. Hoeveel hernieuwbare energie werd opgewekt, verschilde per dag namelijk behoorlijk. Zo werd er aan het begin van vorige week nog relatief weinig energie uit zon en wind opgewekt. Vanaf vrijdag nam de productie stevig toe waardoor er veel vrijwel gratis stroom het net op kwam. Vooral gisteren (maandag 13 maart) lag de productie hoog, zo blijkt uit data en drukte de grote productie uit hernieuwbare bronnen de stroomprijs. Zowel de productie van zonne- en windenergie viel die dag hoog uit. Rond het middaguur wisten zonne- en windenergie in vrijwel de hele Nederlandse energievraag te voorzien.

Franse kerncentrales zorgen voor spanning
Daarnaast spelen weer nieuwe problemen rond de Franse kerncentrales op, zo meldt de Franse nucleaire waakhond (ASN). Eerder dit jaar waren bijna de helft van alle Franse reactoren al buiten werking vanwege onderhoud. Door de coronapandemie werd onderhoud aan meerdere centrales uitgesteld, waardoor veel reactoren tegelijk offline werden gehaald.

Inmiddels zijn de meeste kerncentrales weer actief, maar de laatste weken krijgt de Franse nucleaire sector een aantal tegenslagen te verwerken. Woensdag 8 maart constateerde ASN een grote scheur in een reactor van de Seine-Martime-centrale en dit bleek niet de enige centrale die extra onderhoud vereist. De Franse nucleaire waakhond vond donderdag 9 maart kleinere scheurtjes in twee reactoren, namelijk de reactor 2 van Penly en reactor 3 bij de centrale van Cattenom. Hoewel het onderhoud van de reactoren langer zal duren dan verwacht, zal de massale uitschakeling deze winter achterwegen blijven. Toch kan het beperkte vermogen van Franse kerncentrales de Europese elektriciteitsmarkt raken. Door de uitschakeling van de reactoren kan Frankrijk namelijk minder goedkoop noodvermogen leveren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden