Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Prijs varkensvlees vindt bodem en stijgt weer

26 Januari 2023 - Matthijs Bremer

De varkensprijs is in het nieuwe jaar gedaald. Na de feestdagen daalde de vraag naar luxe onderdelen namelijk stevig. Inmiddels heeft de varkensvleesprijs zijn bodem gevonden. Door de lage aanwas van varkens steeg de varkensvleesprijs vorige week met 2 cent. Op het moment verhult de lage vraag in Europa nog dat de voorraden slechts beperkt gevuld zijn. Als gevolg hiervan zou de varkensvleesprijs door groeiende vraag uit China de komende maanden wel eens kunnen stijgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van geslachte varkens lijkt zijn bodem te hebben bereikt. In de laatste weken van december 2022 was de prijs van geslachte varkens €1,92. In het nieuwe jaar daalde de varkensprijs tot week 3. In die week vond de prijs zijn bodem bij een stand van €1,82. In week 4 steeg de varkensprijs weer met 2 cent tot €1,84.

Daarmee komt de nieuwjaarsdaling van de varkensvleesprijs ten einde. Na kerst daalt de varkensvleesprijs meestal omdat de vraag naar de luxere onderdelen wegvalt. Dat is dit jaar niet anders. Sinds de jaarwisseling daalde de prijs van de lange haas met €2,10. De kophaas verloor in het nieuwe jaar 50 cent en de hamprijs daalde met 22 cent, zo blijkt uit data van DCA.   

Laag aantal slachtingen drijft prijs op
Dat de prijs van geslachte varkens sinds vorige week weer wat toeneemt, is vooral het gevolg van een lager aanbod. Richting het nieuwe jaar schoot het aantal slachtingen omlaag. In week 50, de week van kerst, werden 330.441 varkens geslacht. In week 52 daalde dit cijfer naar 198.394. Daarna steeg het aantal slachtingen weer. Vanaf week 1 kwam het slachtcijfer weer boven de 300.000 uit. In week 3 liep het slachtcijfer op tot 314.711.

Het slachtcijfer herstelt niet zo snel als andere jaren. Dit is overigens niet het gevolg van onwilligheid aan de kant van slachters. Slachterijen hebben op het moment moeite om aan voldoende varkens te komen om in de vraag van de komende maanden te voorzien. Er zijn duidelijke signalen dat slachterijen hard werken om de productie te verhogen. Zo slacht Compaxo al op zaterdag. Volgens ingewijden in de markt lukt het andere slachterijen nog niet om aan genoeg varkens te komen om de productie op zaterdag te starten.

Ook het Duitse slachtcijfer ligt lager
Ook in Duitsland blijft het slachtcijfer achter. Op het moment worden bij onze oosterburen zo'n 720.000 tot 730.000 varkens per week geslacht. Historisch gezien is het niet ongebruikelijk dat er in Duitsland in januari rond de 1 miljoen varkens per week geslacht worden. 

Daarmee blijft het aanbod bij de vraag achter. In Duitsland is het nog moeilijker om aan varkens te komen. Vanwege een streng landbouwbeleid zijn de laatste maanden veel Duitse varkenshouders gestopt. Omdat er bij slachtere overcapaciteit is ontstaan zijn verschillende slachterijen gedwongen om te reorganiseren. Zo sluit Danish Crown op korte termijn zijn uitbeenlocatie in Boizenburg. Daarnaast verlagen ook Vion en Tönies hun slachtcapaciteit, al spreekt dat laatste bedrijf nog niet van een reorganisatie.   

Chinese vraag kan voor prijsdurk zorgen
Op het moment worden de krappe voorraden door een relatief lage vraag verhuld. Door de hoge inflatie blijft de consumptie in Europa op het moment achter en de export naar China is de afgelopen maanden stilgevallen. Omdat de vraag naar varkensvlees flink groter was dan het aanbod importeerde China deze herfst enorme volumes aan varkensvlees.

Nu het Chinese nieuwjaar achter de rug is en corona wild om zich heen slaat, is de vraag naar varkensvlees stilgevallen. Analisten verwachten dat de vraag toeneemt als de huidige coronagolf ten einde komt. Als slachterijen niet snel aan meer varkens weten te komen, zou de prijs van varkensvlees de komende maanden wel eens flink kunnen stijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden