Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Roep om onderzoek torenhoge eierprijzen in VS

23 Januari 2023 - Matthijs Bremer

Non-profitorganisatie Farm Action heeft de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) verzocht de Amerikaanse eierprijs te onderzoeken. De consumentenprijs voor Amerikaanse eieren steeg in 2022 met 138%. Volgens de actiegroep staat deze prijsstijging niet in verhouding tot de daling van de Amerikaanse eierproductie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nooit eerder steeg de eierprijs in een jaar zo sterk. In de VS rekenen consumenten inmiddels al snel $4,25 voor een doos eieren, zo schrijft het Amerikaanse bureau voor arbeidsstatistieken. Deze prijs ligt niet ver af van de Nederlandse consumentenprijs voor biologische eieren.  

Door vogelgriep daalde de productie
Door de vogelgriep lag de eierproductie in oktober 2022 zo'n 5% lager dan het jaar ervoor. Door de grote vraag onder consumenten waren de voorraden zelfs zo'n 29% lager dan in het begin van 2022, zo blijkt uit het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Deze productiedaling verklaart dat de eierprijs stijgt, maar volgens Farm Action staat de toename van de eierprijs niet in verhouding tot daling van de voorraden en productievolumes.

Een andere aanleiding voor het verzoek van Farm Action is dat sommige Amerikaanse eierproducerende bedrijven in 2022 recordwinsten maakten. De grootste Amerikaanse eierproducent, Cal-Maine Foods, die ongeveer 20% van de Amerikaanse markt in handen heeft, zag zijn winst in het laatste kwartaal van 2022 met 600% toenemen. Volgens het bedrijf is de winst zo hoog omdat de pluimveehouders van Cal-Maine Foods de vogelgriep vooralsnog weten te ontlopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden