Shutterstock

Analyse grondstoffen

Rijstnotering op weg naar nieuw record

27 December 2022 - Jesse Torringa

Een lagere productie en de zorgen om voedselinflatie sturen de rijstnotering richting een recordprijs. Daarnaast is de¬†export van de korrel op stoom in Azi√ę, waar de handelsstromen iets anders lopen dan voorgaande jaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rijstnotering reageert heftig op de voorspellingen over een lagere wereldwijde rijstproductie. Sinds 14 december is de notering bijna 8% gestegen en daarmee ligt deze net onder het hoogste punt van de afgelopen 14 jaar, dat een maand geleden bereikt werd. In verschillende landen, zoals Australië, Europa en Brazilië, valt de productie lager uit door ongunstige weersomstandigheden.

Export neemt toe
Volgens de schattingen van de maandelijkse rijstvooruitzichten in het rapport van de USDA is de wereldwijde productie opnieuw gedaald met 0,4 miljoen ton tot 503,3 miljoen ton. Daarmee ligt de productie 2% lager dan vorig seizoen. De rijstconsumptie wordt geschat op 516,9 miljoen ton. De totale export van rijst is in de laatste maand van 2022 met 0,8 miljoen ton gegroeid naar 53,8 miljoen ton. De goedlopende export in India, Thailand en Vietnam dragen bij aan deze groei. 

Ook de zorgen om voedselinflatie dragen bij aan een goede export. Aziatische landen zijn druk bezig om de voorraden maximaal aan te vullen. Zo ligt Thailand, na India de grootste rijstexporteur ter wereld, op schema om het hoogste volume rijst in 4 jaar te verschepen. De export zal dit seizoen naar 8 miljoen ton stijgen dit. Dat heeft echter een prijsopdrijvend effect, want momenteel noteert Thaise rijst de hoogste prijs in het afgelopen halfjaar.

Rijstnotering
Met de forse stijging sinds half december sloot ruwe rijst op de CBOT op $18,05 per CWT afgelopen donderdag (26 december). Daarmee ligt de prijs net onder het hoogste punt van november. Het record dateert uit augustus 2008, toen er $21,80 per CWT werd betaald. Analisten verwachten dat de huidige stijging in het nieuwe jaar licht zal doortrekken. Momenteel stabiliseert de notering

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden