SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Achtergrond China

Nederland kan inspelen op hoeveelheid afval in China

18 Oktober 2021 - Rianne Nieuwenhuize

China produceert jaarlijks zeventien tot achttien miljard ton aan afval, waarvan veel gelieerd is aan voedsel. Dat komt neer op 49.000 ton per dag. De afvalverwerking in China kan deze hoeveelheid niet aan. Daarom is het land voor Nederlandse bedrijven een interessante markt. De Chinezen zijn op zoek naar innovaties op het gebied van afvalverwerking.

Uit het rapport 'Food Waste in the Yangtze River Delta' blijkt dat er kansen zijn voor Nederlandse bedrijven om in te spelen op de grote hoeveelheid voedselafval in China. In China zijn vijfhonderd steden, die dagelijks circa vijftig ton voedsel verspillen, en dat aantal groeit. De huidige consumptie van voedingsmiddelen en de daaruit voortvloeiende druk op hulpbronnen en milieu zijn een knelpunt geworden, waardoor duurzame ontwikkeling in China onder druk staat. China heeft daarom voedselverspilling en recycling hoger op de agenda gezet.

Vooral groenten worden verspild
Volgens onderzoek worden in China vooral groenten verspild; 29% van het consumentenafval dat voorkomt in steden als Beijing, Shanghai, Chengdu en Lhasa zijn groenten, gevolgd door basisvoedsel (zoals rijst of noedels). Vlees wordt dan het meest verspild in de Chinese keukens. Ter vergelijking: In Nederland wordt jaarlijks twee miljard kilo voedsel verspild, waarvan brood het meest verspild is in ons land.

Voedselzekerheid staat overigens al langer op de agenda in China. Tussen 2003 en 2017 zorgde toenemende voedselimport voor een groeiend tekort aan voedselhandel. Dit tekort staat in schril contrast met de ambities van China om zelfvoorzienend te worden in binnenlandse productie. Sindsdien is China afhankelijk geworden van bijvoorbeeld Amerikaanse sojabonen, omdat de vraag groter is dan de lokale productie.

Kansen voor Nederland
Veel Nederlandse bedrijven zijn geïnteresseerd in het doen van zaken met China en verkennen hiervoor zelfs al mogelijkheden. Zij beschouwen China als zeer interessante markt, vanwege de grote organische afvalstromen in combinatie met de wereldwijde behoefte aan CO2-reductie. Innovaties die door de bedrijven worden gemeld, zijn onder meer technologieën voor de voorbereiding van biomassa en een snellere en efficiëntere omzetting in energie. Maar het betreft ook toepassingen voor verwarmen van stedelijke omgevingen, brandstoffen voor de luchtvaart, scheepvaart en voor zwaar transport.

De regio 'Yangtze River Delta' is gemarkeerd als pilot voor het bevorderen van geïntegreerde, milieuvriendelijke ontwikkeling. De stedelijke agglomeratie van Yangtze River Delta is de meest economisch ontwikkelde motor van China, en ook de meest dichtbevolkte regio. Steden en dorpen in deze Delta worden door de rijksoverheid aangemoedigd om als blauwdruk voor de rest van het land een hoogwaardige groene ontwikkeling na te streven.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden