Shutterstock

Achtergrond Eend

Eendenvlees heeft veel potentie op wereldmarkt

21 Juli 2021 - Kimberly Bakker

De markt voor ‘eendenvlees’ is nog lang niet verzadigd. Analisten verwachten dat de wereldwijde markt voor deze vleessoort in de komende drie jaar met $1,3 miljard kan groeien. Afgelopen jaar was een groeipercentage zichtbaar van 2,09% en voor de landen in de regio’s Azië-Pacific wordt komende jaren alleen al een groei van zo’n 2% verwacht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens marktonderzoekers van Technavio kan de markt voor eendenvlees in de komende drie jaar met $1,3 miljard groeien, wat concreet een jaarlijkse groei van 2% betekent. Inmiddels komt de productie uit rond de 4,6 miljoen ton. Vorig jaar groeide de wereldmarkt met 2,09%, ondersteund door een toegenomen vraag uit landen als China, Japan en Maleisië. Zo'n 80% van de groei was afkomstig uit die landen.

In China, de grootste producent van eendenvlees, steeg de productie afgelopen jaren van 2,76 miljoen ton in 2015 naar 3,30 miljoen ton in 2019. Myanmar en Vietnam volgen met een productie van respectievelijk 194.000 ton en 98.000 ton. Kortom: China staat met kop en schouders bovenaan. Het meeste van het geproduceerde eendenvlees gaat naar Duitsland en Japan. Nederland staat op plek tien, met een waarde van $645.000. Duitsland importeert ter waarde van $7,7 miljoen. Frankrijk is – met $11,9 miljoen – de grootste exporteur van eendenvlees.

Kweekvlees is een optie
Een uitdaging is nog wel de toenemende populariteit van het veganistische dieet, melden de onderzoekers. Tegelijkertijd kan dit segment van de pluimvee-industrie ook worden beïnvloed door een ontwikkeling in de kweekvleesproductie. In Frankrijk heeft het bedrijf Gourmey $10 miljoen opgehaald in een poging om laboratoriumgekweekte foie gras te ontwikkelen. De startup besloot zich te concentreren op dit gastronomische product vanwege een verbod in verschillende delen van de wereld voor traditioneel vervaardigde foie gras en, natuurlijk, de prijs van het product.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden