StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws Verpakkingsindustrie

Coronacrisis drijft prijs van verpakkingen op

21 Mei 2021 - Jeannet Pennings

De vraag naar verpakkingsmaterialen is sinds de uitbraak van de coronacrisis flink gestegen. Maar met een wereldwijd verstoorde logistiek is het lastig om aan die vraag te voldoen. De verpakkingssector kampt met hogere kosten en moet soms uitwijken naar alternatieve materialen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van supermarkten in Nederland steeg in 2020 met 11%. Dit jaar komt daar naar verwachting nog eens 6% groei bij, zo liet Rabobank recent weten. Nog veel groter is de groei bij webwinkels. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat webshops in Europa hun omzet in 2020 met 36% zagen stijgen. Het veranderde consumentengedrag is een direct gevolg van de coronapandemie en de lockdowns.

Vraag versus aanbod
Maar elk product in de supermarkt zit in een pakje, zakje, doosje of wikkel, daar geleverd in bulkverpakking. En ook het pakketje dat thuis bezorgd wordt, heeft een kartonnen doos of andersoortige verpakking nodig. Kortom, de vraag naar verpakkingen is groot. En dat staat haaks op de ontwikkelingen aan de aanbodzijde. "Er is een tekort aan producten en materialen om producten in weg te stoppen", beaamt Michael Nieuwesteeg, directeur van het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC). "Althans, dat is wat ik om mij heen hoor."

Bij het NVC zijn zo'n 500 bedrijven aangesloten die actief zijn in de gehele supply chain van verpakte producten. Daarbij gaat het in ongeveer twee derde van gevallen om foodproducten. "Met name retailers zijn afhankelijk van verpakte producten", merkt Nieuwesteeg op. "Anders kun je niet aan zelfbediening doen." Maar wat voor computerchips geldt, namelijk een wereldwijd tekort, geldt volgens hem ook voor andere producten. "Neem de aanvoer van grondstoffen, die blijft in de volle breedte achter. Daardoor gaan de prijzen fors omhoog, dus ook die van verpakkingsmaterialen."

Daar komt bij dat de logistiek sinds de uitbraak van de coronacrisis wereldwijd flink verstoord is. Daar kwam dit voorjaar de blokkade van het Suezkanaal bovenop. Fikse vertragingen en overvolle havens zijn het resultaat. Die logistieke achterstanden zijn voorlopig nog niet weggewerkt, wat flinke kosten met zich meebrengt. Alleen al voor een container moet inmiddels vier of vijf keer zo veel betaald worden dan normaal.

Supply chain vaccinaties spectaculair
In dat licht noemt Nieuwesteeg het spectaculair hoe de wereldwijde vaccinatieprogramma's loskomen. "Anderhalf jaar geleden wisten we nog van niets. Inmiddels zijn er wereldwijd al bijna 1,5 miljard prikken gezet. Dat is een enorme supply chain als je nagaat dat al die prikken moet worden verpakt en uitgepakt. En dat met de logistieke uitdagingen die er vandaag de dag liggen. Dingen kunnen dus snel gaan als je er met z'n allen de schouders onder zet."

Aangezien de supermarktschappen nog niet leeg zijn en de pakketdiensten nog altijd overuren draaien, blijkt wel dat de verpakkingsindustrie creatief genoeg is om met de huidige situatie om te springen. Soms moeten er alternatieven gezocht worden voor verpakkingen. En die hogere kosten? Die worden ongetwijfeld doorberekend of terugverdiend met een hogere omzet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden