Wereldeconomie

dollar beurs economie

Opinie Han de Jong

Inflatie en groei: een onvoorspelbare dynamiek

De ECB houdt voorlopig vast aan het in maart uitgestippelde plan. Eerst geleidelijk de obligatieaankopen verminderen. Die zullen in het derde kwartaal van 2022 worden gestopt. En dan komen er misschien renteverhogingen, maar wanneer precies blijft onduidelijk. Ik vind dat wel heel laconiek. Mijns inziens neemt de ECB het risico dat de inflatie zich verder dan gewenst door de economie verspreidt. De ECB loopt inmiddels ook wel ver achter ten opzichte van andere centrale banken die al eerder met monetair verkrappen zijn begonnen.
15 April 2022
export haven logistiek supply chain

Opinie Han de Jong

Lichtpuntje in supply chain op drempel nieuwe jaar

2021 loopt op z'n eind. Dit is mijn laatste wekelijkse macrocommentaar van het jaar. Het is opnieuw een ongebruikelijk, maar voor economen wel heel interessant jaar geworden.
17 December 2021
euro portemonnee inflatie

Opinie Han de Jong

Met Amerikaanse inflatie komt het niet snel goed

De wereldeconomie worstelt al enige tijd met een toenemend aantal verstoringen. Eerst was het de spectaculaire stijging van de vrachtprijzen voor zeecontainers. Daar kwamen leveringsproblemen van grondstoffen en halffabricaten en ook prijsstijgingen van grondstoffen bij. Vervolgens konden veel bedrijven onvoldoende personeel vinden en de laatste ontwikkeling is dat er energietekorten zijn waardoor elektriciteit in sommige landen wordt gerantsoeneerd of spontaan uitvalt en ook de prijzen fors stijgen.
15 Oktober 2021
china beurs yuan Shenzhen Chinese economie

Opinie Han de Jong

Vertrouwen in China en VS daalt al enkele maanden

Het vertrouwen van Chinese ondernemers in de industrie zakt verder weg, net als het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Wat betekent dit als twee belangrijke indicatoren voor de mondiale economie al enkele maanden dalen?
1 Oktober 2021
export haven containers

Nieuws Wereldhandel

Containerkrapte wordt steeds nijpender

Het tekort aan zeecontainers begint de wereldhandel steeds meer op te breken. Het ziet er bovendien niet naar uit dat het tekort, dat is ontstaan door de coronacrisis, snel oplost. In luttele maanden is de prijs van een zeecontainer van Rotterdam naar Shanghai met meer dan 600% gestegen.
7 September 2021
beurs conjunctuur

Opinie Han de Jong

Wereldwijde groei economie zwakt af

Het wordt steeds duidelijker dat de mondiale conjunctuur verzwakt. Na de impuls die de bedrijvigheid kreeg door het heropenen van de economie en het stimulerende beleid in diverse landen, was enige terugval te verwachten, schrijft Han de Jong is zijn nieuwste macro-economische column.
6 September 2021
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Nederlandse arbeidsmarkt krap, hou China in de gaten

Nederlandse arbeidsmarkt is ongekend krap en blijft dat voorlopig. Het begrotingstekort in ons land valt zonder nieuw beleid volgend jaar fors terug. In de Verenigde Staten gaat de centrale bank Fed 'taperen'. En om in de gaten te houden: de Chinese economie koelt behoorlijk af. 
23 Augustus 2021
haven Rotterdam containers

Opinie Han de Jong

Nederlandse industrie veel sterker dan Duitse

De kracht van het mondiale economische herstel neemt af. Al eerder was duidelijk dat de Chinese conjunctuur aan vaart inboette, nu wordt geleidelijk helder dat de Delta-variant van het coronavirus een nieuwe remmende factor is.
16 Augustus 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox