Lokale verkoop

Consumenten zochten tijdens de coronapandemie volop de lokale boer op voor onder meer verse groenten en fruit. Zogenaamde groente- en fruitboxen schoten als paddestoelen uit de grond. Wat is daar nog van over nu de pandemie naar de achtergrond verdwijnt?

Wat vindt leverancier van de overname van Deen?

Achtergrond Deen

Wat vindt leverancier van de overname van Deen?

De filialen van supermarktketen Deen worden nog voor het eind van het jaar omgebouwd tot filialen van Albert Heijn, DekaMarkt en Vomar Voordeelmarkt. Deen koos veel voor regionaal, en had oog voor 'local for local'. Het is de vraag hoe dat nu verder gaat.
Donderdag 12:00 uur
Local-for-local: onderdeel van je marketingstrategie?

Opinie Jimé Hoen

Local-for-local: onderdeel van je marketingstrategie?

Moet een product 10.000 kilometer reizen voordat het ons bord raakt? Moeten we die aardappel uit het Oostblok halen, of kan die aardappel ook gewoon van 'boer de buurman' komen? Waar vroeger vaak alleen werd gekeken naar de prijs en kwaliteit van een product, kijken zowel de consument als de ondernemer nu ook steeds vaker naar de herkomst van producten.
Donderdag 09:45 uur
'Een volledig Nederlands schap kan de toekomst zijn'

Achtergrond PlanetProof

'Een volledig Nederlands schap kan de toekomst zijn'

Een schap in de supermarkt met alleen maar producten van Nederlandse bodem. Het is iets wat supermarktketen Albert Heijn onderzoekt en eind volgend jaar zou willen invoeren. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak vindt het een mooie manier om in Nederland van duurzaam produceren naar duurzaam consumeren te gaan. Dat vertelde hij tijdens de aftrap van de eerste 'On the way to PlanetProof'-week op het bedrijf van fruitteler Bert den Haan in Kerk-Avezaath.
Maandag 15:45 uur
Voedselbank: 'Gooi het niet weg, maar geef het aan ons'

Interview Voedselbanken

Voedselbank: 'Gooi het niet weg, maar geef het aan ons'

Deze week is het de Verspillingsvrije week, een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. En voedsel verspillen, dat doen we wereldwijd volop. Ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel wordt niet geconsumeerd, maar belandt op de afvalberg. Dit terwijl een groot deel hiervan nog prima geschikt is voor humane consumptie. Voedselbanken Nederland is een van de partijen die hier aandacht voor vraagt, onder meer omdat het gedoneerde aanbod terugloopt. Daarom doet het de oproep: “Gooi het niet weg, maar geeft het aan ons.”
10 September 2021
De Lokalist: 'Nieuwe generatie bestelt online'

Interview De Lokalist

De Lokalist: 'Nieuwe generatie bestelt online'

De Lokalist bundelt versproducten voor de online bezorgdienst. Zo'n 125 lokale ondernemers en boeren uit Midden-Nederland zijn op dit platform aangesloten, dat precies één jaar bestaat. 'Ons doel is om complete assortimenten van kleinschalige ondernemers landelijk beschikbaar maken,' aldus Paul van Straaten, founder van De Lokalist.
9 September 2021
Kan supermarkt in blijven zetten op lokaal?

Achtergrond Lokale verkoop

Kan supermarkt in blijven zetten op lokaal?

Consumenten willen steeds vaker weten wat ze eten en waar hun voedsel vandaan komt. Daarom wordt vaker een bezoek gebracht aan de boerderijwinkel van de lokale boer. Supermarkten zien die trend en proberen op die trend in te spelen. Ze halen de streekproducten daarom naar het schap. Maar, zit de consument daar wel op te wachten?
8 September 2021
Nederlandse wijn: een serieus verhaal

Opinie Peter van Houtert

Nederlandse wijn: een serieus verhaal

Nederlandse wijnen, stelt dat wel wat voor? Het is een vraag die regelmatig aan mij gesteld wordt. Wanneer ik aan buitenlandse wijnproducenten vertel dat wij inmiddels zowat 300 hectare wijngaard hebben en dat er een kleine 170 producenten zijn (waarvan een aantal van de teelt kan leven en een prachtig bedrijf heeft waar serieuze wijn wordt gemaakt), kijkt men mij verbijsterd aan.
8 September 2021
'Bekijk dervingcijfers kritisch, dat helpt echt'

Interview Instock

'Bekijk dervingcijfers kritisch, dat helpt echt'

Deze week is het de Verspillingsvrije week. Ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel wordt niet geconsumeerd. Instock begeeft zich al jaren aan de frontlinie van de strijd tegen verspilling, onder meer door een groothandel met producten die tegen de datum aanlopen of waar overschotten van zijn. Hoe kijken zij naar de strijd die nu wordt gevoerd, en wat is de gouden tip voor bedrijven die zelf stappen willen zetten om verspilling tegen te gaan?
7 September 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief