Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Eén zwaluw maakt geen zomer voor de dollar

21 November 2022 - Thomas de Caluwe

Markt op zoek naar bevestiging van omkering Fed-beleid. De dollar-piek ligt mogelijk achter ons, maar het is te vroeg om te spreken over een omkering in de trend. En de fiscale begroting in het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt goed ontvangen door de markt. 

Het lage inflatiecijfer voor de Verenigde Staten van twee weken geleden laat zich nog steeds voelen in de markt. In financiële kringen woekert het debat over een bijsturing van het Fed beleid nog steeds en de markt kijkt reikhalzend uit naar enig soort bevestiging. Sommige beleidsmakers binnen de Fed gaven vorige week een voorkeur om rente te verhogen aan een trager tempo, aangezien ze niet willen dat de hoge rente begint te drukken op economische groei.   

Deze onzekerheid betekent dat data vrijgaven over de Amerikaanse economie de komende weken enorm belangrijk worden en mogelijk een buitenmaats effect hebben op de euro-dollar koers. Denk hierbij voornamelijk aan de inflatiecijfers voor november die op 13 december worden vrijgegeven. Moest daaruit blijken dat prijsdruk is afgenomen maand-op-maand, kan dit zorgen voor meer dollar zwakte. Zeker omdat de laatste FOMC-meeting (waar het monetair beleid binnen Amerika wordt besproken en de rente wordt bijgesteld) de dag erna plaatsvindt, op 14 december. 

Euro-rally tijdelijk of niet?
Een bepaald segment binnen de markt heeft haar besluit al gemaakt, ongeacht de uitkomst. Data van de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) geeft aan dat vermogensbeheerders inschatten dat de dollar verder zal verzwakken. Het 'commitments of traders' rapport toont het aantal investeerders dat een contract afsluit dat winst maakt in het geval dat de dollar verzwakt. Dit soort contracten staat op het hoogste niveau sinds juli. Sommige analisten zien de euro-rally echter als tijdelijk, en stellen dat er nog heel wat moet gebeuren alvorens het woord herstel of omkering in de mond kan worden genomen. 

De ECB gaf recent aan dat de Europese economie krimpt en blijft krimpen in het eerste kwartaal 2023. Hierbij citeren ze verhoogde onzekerheid, hoge prijsdruk voor energie, zwakkere koopkracht, en moeilijkere financieringsmogelijkheden. Voor het hele jaar 2023 ziet de commissie een groei van slechts 0,3% (bijgesteld van een eerdere prognose van 1,4%). Vroege gesprekken over de volgende bijstelling in de rente binnen de ECB (gepland op 15 december) geven aan dat er weinig animo bestaat voor een verhoging van 0,75%, en er naar alle waarschijnlijkheid wordt gekozen voor een vertraging in de cyclus, en een stap van 0,50%. Hier geldt echter dezelfde dynamiek als bij de Fed: als de inflatiecijfers voor deze maand hoger uitvallen dan verwacht, geeft dit mogelijk de doorslag om toch te kiezen voor 0,75%. 

De rentevoet van het gaspedaal
Er bestaat de kans dat het beleid van de ECB en de Fed uiteen begint te lopen; waarbij de Amerikaanse centrale bank de voet van het gaspedaal begint te halen, terwijl de Europese centrale bank gedwongen is om door te zetten. Na een stormachtig aantal weken voor de Britse overheid, werd de presentatie van de fiscale begroting door kanselier Jeremy Hunt goed verteerd door de markt. 

Nog geen twee maanden geleden veroorzaakte voorganger Kwasi Kwarteng chaos door te beloven om iedereen rijker te maken met verregaande belastingverlagingen. Vorige week was van verlaging geen sprake en werd aangekondigd dat iedereen meer moet afstaan. De conservatieve partij denkt ook vooruit en hoopt de reputatieschade van de voorbij periode ongedaan te maken tegen 2024, wanneer de volgende verkiezing plaatsvindt. Hunt ervoor gezorgd dat de meeste belasting pijn zich laat voelen na 2025. Ook de aangekondigde bezuinigingen op openbare diensten vinden niet plaats in de komende twee jaar. 

Aangezien de begroting grotendeels in lijn viel met wat de markt verwachtte, was het effect op het pond niet enorm. Analisten verwachten geen enorme bewegingen in het pond-euro paar de komende maanden, omdat beide economieën worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

Opinie Thomas De Caluwe

Bodem valt onder de dollar uit

Opinie Thomas de Caluwe

Debat schuldenplafond ondersteunt de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox