De productie van de Nederlandse voedingsindustrie is in 2025 met 1,5% gegroeid en ABN Amro verwacht dat deze volumegroei de komende twee jaren doorzet met 0,5% in 2026 en 1% in 2027. De bank verwacht in een nieuwe prognose dat er druk blijft op de marges en de trend van schaalvergroting door overnames en fusies zich voortzet.
De volumestijging van 1,5 komt zowel door groeiende consumptie in het binnenland als meer export. Netcongestie en personeelstekort remmen de groei van foodbedrijven, stelt de bank. Dit jaar groeide alle subsectoren binnen de voedingsmiddelenindustrie, maar in 2026 en 2027 verwacht ABN Amro een krimp van 1% in de zuivelverwerking en 0,5% bij slachterijen en vleesverwerking (beide jaren). De groei in die sectoren was dit jaar respectievelijk 1,5% en 0,5%.
De voedselinflatie stabiliseerde op 3,5% dit jaar, maar de rundvleesprijs steeg met 27%, die van koffie met 23% en chocola met 16%. Dat had een drukkend effect op verkopen van die producten, stelt ABN Amro. Het verschil tussen A-merken en huismerken wordt verder steeds groter volgens de bank wordt. A-merkfabrikanten staan hierdoor onder druk.
De binnenlandse vraag naar voedingsmiddelen en de export worden volgens de bank in 2026 iets getemperd, om in 2027 weer verder aan te trekken. De grootste groei voor de komende twee jaren wordt verwacht in de verwerking en handel van vis (+1,5%) en verwerking en handel van groente en fruit (+1% 2026, +2% 2027).
De voedingsindustrie beslaat bijna een kwart van de totale Nederlandse industriële productiewaarde.