Shutterstock

Nieuws ondernemen

Mona Dairy maakt vanaf begin juni weer kaas

Eergisteren 13:00 uur - Klaas van der Horst

Het Britse Mona Dairy, dat vorig jaar failliet is verklaard, gaat vanaf begin juni weer kaas maken. Dit vertelt directeur Ronald Akkerman. Het bedrijf ging vorig jaar failliet nadat een belangrijke kapitaalverstrekker zich terugtrok. Dat was een bittere pil voor Mona Dairy en ook voor de boeren die eraan leverden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In eerdere instantie leken andere problemen de oorzaak van het faillissement. Accreditatie lijkt nu niet meer een grote hobbel.
Het faillissement trof niet alles, maar slechts een deel van het bedrijf, dat is gevestigd in Anglesey en nog bijna gloednieuw is. Het eigendom van de grond en een deel van de installaties bleef erbuiten. Dit maakte het, ondanks alle problemen, toch iets gemakkelijker om weer een herstart te maken, vertelt Akkerman.

Samen met zijn Britse partner David Wynne-Finch is nu een doorstart gemaakt, met een andere financiering. Ook is een andere kaaslijn neergezet. Er kan tot 35.000 ton per jaar worden geproduceerd, al zal dit maximum vooralsnog niet worden bereikt.

De kaaslijn was volgens Akkerman een van de problemen. De vorige kaaslijn kon door problemen met de oude medefinancier, de familie Vergeer, niet worden overgenomen. De familie Vergeer wilde niet reageren op een telefonisch verzoek om een reactie.

Goede afzetmogelijkheden
Nu is er echter weer een kaasproductielijn, die zowel cheddar als 'continentale kaas' kan produceren. Akkerman ziet goede afzetmogelijkheden, zowel in het Verenigd Koninkrijk als Europa. Het rendement op de kaasproductie is goed en de vraag is er. Wei rendeert ook goed, terwijl de kosten van melk in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld lager zijn dan in de EU.

De melkproductie is dit jaar bijzonder hoog in het VK. Daar hoopt Mona ook van te profiteren, al is droogte ook daar een probleem. In eerste instantie wil Mona melk kopen op de vrije markt en daar kaas van maken. Akkerman snapt dat melkveehouders even iets terughoudender zijn om zich te binden aan Mona na de ervaringen van vorig jaar, maar hij hoopt dat het bedrijf vertrouwen kan terugwinnen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden