Dennis Möbus/Südzucker

Nieuws Ondernemen

Südzucker: lagere winst door geopolitieke spanning

Donderdag 16:42 uur - Eric de Lijster

Südzucker verwacht in de tweede helft van het fiscale jaar 2024/25, dat loopt van 1 mei tot 1 augustus, een aanzienlijke daling van de winst. Dit heeft alles te maken met een belastingvrijstelling en geopolitieke spanningen. Het Duitse foodconcern, ook actief in andere takken van sport als zetmeel, fruit en biobrandstoffen, zag het bedrijfsresultaat suiker in de eerste drie maanden van het fiscale jaar fors teruglopen.

Südzucker hanteert een gebroken boekjaar, dat begint op 1 maart. In de eerste drie maanden, dus tot en met de maand mei, kon het concern de omzet in suiker flink verhogen: met 16% tot een kleine €1,08 miljard. Südzucker, één van de grootste suikerproducenten ter wereld, kon in deze maanden flink meer suiker verkopen, mede doordat de Europese Unie zeer competitief was op de wereldmarkt.

Productiekosten wegen zwaar
De hogere verkopen zijn aangejaagd door lagere suikerprijzen, waardoor een positieve impuls op de winst beperkt bleef. De hogere productiekosten in de bietencampagne van 2023 wegen zwaar op het bedrijfsresultaat, meldt Südzucker in een verklaring. Het bedrijfsresultaat is in de eerste drie maanden van het fiscale jaar gedaald met 65% tot €59 miljoen. Südzucker gaat voor dit campagnejaar uit van een over het geheel genomen gemiddelde oogst van suikerbieten.

Südzucker is ook actief in onder meer tarwezetmeelproducten, biobrandstoffen (ethanol) en diervoerproducten. Ook in deze activiteiten heeft het bedrijf te maken met lagere prijzen en daardoor ook onder druk staande bedrijfsresultaten. In de divisie Fruit, waar het bedrijf onder meer fruitpreparaten en vruchtensapconcentraten verkoopt, kon Südzucker wel een stijgende omzet en een beter bedrijfsresultaat presenteren.

Winstwaarschuwing door oorlogen
Het foodconcern heeft voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar, van juni tot en met augustus, wel een winstwaarschuwing moeten afgeven. Südzucker rekent op een stevige daling van het resultaat door de toekomstige impact van de uitgebreidere belastingvrije toegang door de EU voor landbouwimporten uit Oekraïne. Dit komt bovenop de hogere volatiliteit op de in- en verkoopmarkten die de aanhoudende oorlog in Oekraïne met zich mee brengt. Ook zijn de implicaties van de oorlog in het Midden-Oosten tussen Israël en Hamas deze periode moeilijk in te schatten, verklaart Südzucker.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric de Lijster is lid van de redactie van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden