Ausnutria

Nieuws Bedrijven

Door staking onverwerkte melk Ausnutria vindt weg

1 Februari 2024 - Klaas van der Horst

De stakingen bij kindervoedingsproducent Ausnutria leiden tot nog toe niet tot een golf aan onverwerkte melk die niet plaatsbaar is. Het is niet zichtbaar in de markt en diverse spelers bevestigen dat grote problemen op dit vlak worden voorkomen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Feit is dat de staking van honderden werknemers bij vier productielocaties van het kindervoedingsbedrijf zorgt voor een flinke verstoring van het productieproces. Nu bestaat kindervoeding op zuivelbasis bepaald niet alleen uit melkproducten, maar ze zijn wel een belangrijke component. Het gaat bovendien om melk die gecontracteerd is en in beginsel blijft aankomen.

Klein volume koemelk
Nu de melk niet wordt verwerkt, moet die ergens anders heen. Voor koemelk zijn de problemen het kleinst. Hiervoor zijn genoeg afzetmogelijkheden op de spotmarkt. Het volume is bovendien zo klein dat het niet voor een merkbare verstoring zorgt. Wat dat betreft zijn de stakingen qua effect op de markt slechts een kleine rimpeling en niet te vergelijken met een storing bij een grote fabriek van een gewoon zuivelbedrijf. Dan moet met man en macht worden gewerkt om de melkaanvoer ergens anders onder te brengen.

Verpoederen en Zuid-Europa
Voor geitenmelk is het verhaal iets ingewikkelder. Ausnutria is als grootste producent ter wereld van kindervoeding op basis van geitenmelk, een serieuze koper van rauwe geitenmelk. Toch zijn ook in de geitenmelkmarkt (nog) geen grote, extra verstorende effecten merkbaar. Een deel van de geitenmelk wordt elders verwerkt en gedroogd tot volle geitenmelkpoeder, een ander deel van de aanvoer wordt verkocht naar Zuid-Europa, waar het product graag wordt ontvangen, zij het dan met een bepaalde prijskorting.

Geschil over vergoeding blijft
Over het conflict tussen Ausnutria en de vakbonden over de ontslagvergoeding is ondertussen nog niet veel te zeggen. Ausnutria heeft het bod inmiddels wel verhoogd van 0,6% naar 0,77% van het maandinkomen per gewerkt arbeidsjaar, maar de bonden vinden dat nog steeds te weinig. Vergeleken met de 1,5 maandinkomen die eerder bij FrieslandCampina is afgesproken, is het nog steeds  veel te weinig, vinden ze.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden