FrieslandCampina

Nieuws Reorganisatie

Grote ontslagronde bij FrieslandCampina

12 December 2023 - Wouter Baan

Om een deel van beoogde kostenbesparing van €400 á €500 miljoen te realiseren, verdwijnen er bij FrieslandCampina zeker 1.800 van de krap 23.000 arbeidsplaatsen. Voor het reorganisatieplan wordt in 2023 een eenmalige last van €170 miljoen geboekt waarmee het coöperatieve zuivelconcern zeer waarschijnlijk rode cijfers gaat schrijven. 

De aangekondigde ontslagronde is de invulling van het besparingsplan dat begin oktober kenbaar werd gemaakt. Kort samengevat zijn de kosten van FrieslandCampina behoorlijk te hoog in relatie tot de omzet. Niet lang na zijn aantreden besloot CEO Jan Derck van Karnebeek dat een stevige reorganisatie nodig is om het tij te keren. Hij spreekt van een pijnlijke dag die noodzakelijk is om weer te kunnen winnen in de markt.

Overal in de organisatie
Van 1.800 banen die op de schop gaan, moeten er circa 1.200 volgend jaar al verdwijnen. In de gehele organisatie wordt dit zichtbaar. FrieslandCampina geeft aan dat er wereldwijd functies verdwijnen in vrijwel alle onderdelen van het bedrijf. Eerder nog werd aangegeven dat vooral het middenmanagement zou worden geraakt. Met een kleiner personeelsbestand verwacht het coöperatieve zuivelconcern krap de helft van de beoogde €400 á €500 miljoen aan kostenbesparingen te realiseren. De rest van de besparingen moet komen door efficiënter te werken. 

Geen nabetaling
Een deel van de kostenbesparingen is nodig om de inflatie om te vangen. De rest van het bedrag moet ten goede komen aan de investeringscapaciteit en de winstgevendheid. Die staat onder druk. Eerder was al aangekondigd dat de leden-melkveehouders dit jaar een nabetaling mislopen. Met een extra eenmalige last van €170 miljoen schrijft FrieslandCampina over 2023 zeer waarschijnlijk rode cijfers, wat in de recente geschiedenis van het bedrijf niet voorkwam. In de eerste helft van dit jaar kwam de nettowinst uit op een schamele €8 miljoen.

De centrale ondernemersraad van FrieslandCampina moet nog goedkeuring geven over het voorgenomen besluit. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina lijdt opnieuw verlies in Nigeria

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

Zijerveld kaas gaat verder onder de naam Velder

Achtergrond Ondernemen

FrieslandCampina heeft Friso gelukkig nog

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden