Gary A Corcoran Arts / Shutterstock.com

Achtergrond Ondernemen

Canada wil mondiale voedselgrootmacht blijven

24 November 2023 - Max van der Heijden

Canada wierp zich op als voedselproducent van de wereld in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne. Die rol loopt echter gevaar door een dreigend tekort aan arbeidskrachten in de komende tien jaar.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De komende tien jaar gaan zo'n 24.000 vakmensen in de land- en tuinbouw met pensioen. Om de voedselvoorziening op peil te houden, zoekt het land daarom 30.000 boeren. Die worden onder andere geworven via advertenties in Nederlandse kranten. Geïnteresseerde boeren kunnen via een website van de regering van de deelstaat Ontario alvast bekijken welke Canadese boerenbedrijven ze kunnen overnemen. 

De verwachting is dat twee van iedere vijf boeren in Canada de komende tien jaar met pensioen gaan, twee derde van hen heeft nog geen plannen voor opvolging. Dat blijkt uit een rapport van de Royal Bank of Canada (RBC). In dat rapport wordt het dreigende tekort aan arbeidskrachten niet alleen gezien als bedreiging, maar ook als kans. 

Arbeidsmigranten
Veel van het werk op Canadese boerderijen wordt gedaan door arbeidsmigranten. En de RBC raadt aan om in te zetten op permanente verblijfsvergunningen voor deze arbeidsmigranten. De stroom van arbeidsmigranten kan stokken als deze terugkeren naar hun geboorteland of als de eigen landbouwsector van landen ook wat hulp kan gebruiken. 

Anderen zien in robots en automatisering de oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten dat de Canadese landbouwsector bedreigt. Volgens Taric Greenan eigenaar van Nexus Robotics dat landbouwrobots maakt, is Canada te afhankelijk van arbeidsmigranten. Als die stroom stopt, kan de Canadese voedselproductie vastlopen en kunnen voedselprijzen stijgen.

Mohamed Yaghi, verantwoordelijk voor landbouw- en klimaatbeleid bij de RBC ziet kansen voor Canada als voedselleverancier van de wereld na de inval van Rusland in Oekraïne. Om die positie vast te houden moet het land echter wel naar de toekomst kijken.

Voedselprijzen
De hogere voedselprijzen zijn voor 47% van de Canadezen reden tot zorg. Een zorg die zij het cijfer 9 tot 10 op een schaal van 10 geven. Dat is flink hoger dan de afgelopen twee jaar. 28% van de inwoners maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Wel is er vertrouwen in het vermogen van de landbouw om te groeien en te innoveren. Het percentage Canadezen dat vindt dat het landbouwsysteem de goede kant op gaat, is stabiel. Dat blijkt uit onderzoek van het Canadian Centre for Food Integrity. 

De stijgende voedselprijzen zijn voor de Canadese Zuivelcommissie reden om de melkprijsverhoging met drie maanden uit te stellen. De Canadese voedselindustrie staat onder druk om de voedselprijzen te stabiliseren en eerder stuurde de federatie van onafhankelijke supermarkten een brief aan de partij die de prijzen bepaalt, met daarin een pleidooi om de prijzen te bevriezen.

De prijsverhoging van 1,77% die in eerste instantie op 1 februari in zou gaan, gaat nu pas in op 1 mei. Hierdoor krijgen Canadese boeren pas later meer geld voor hun melk. De commissie, die valt onder de Canadese overheid bekijkt iedere herfst de prijzen die boeren krijgen voor hun melk en verhoogt of verlaagt die prijzen in februari. 

Door de oproep van de Federatie van onafhankelijke supermarkthouders is de prijs bepaald door middel van gesprekken met betrokken partijen, waar dat normaal middels een formule gebeurt. Ook de Canadese zuivelverwerkers zijn voorstander van een uitgestelde prijsverhoging.

Vicevoorzitter van de onafhankelijke supermarkten Gary Sands waarschuwde dat een bevriezing van de prijs die boeren betaald krijgen niet betekent dat de prijs in supermarkten ook bevriest, daarvoor zijn er teveel andere factoren. Ook zegt hij verdere druk op de commissie niet uit te sluiten als een prijsverhoging in mei ook niet gelegen komt. 

Tot slot kan het bevriezen van de prijzen ervoor zorgen dat andere sectoren zoals van pluimvee en eieren ook onder druk komen te staan om de prijzen te bevriezen, zegt Sands. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden